SOM BESTILT:  Per Zanussi (nummer tre fra venstre) og Trondheim Jazzorkester har samarbeidet med godt resultat, både på scenen og i platestudio.
SOM BESTILT: Per Zanussi (nummer tre fra venstre) og Trondheim Jazzorkester har samarbeidet med godt resultat, både på scenen og i platestudio.Vis mer

Briljant på bestilling

To bestillingsverk og et gammelt klubbopptak gir gode album.

ALBUM: Siden 2000 har Trondheim Jazzorkester gjennomført det ene prosjektsamarbeidet etter det andre med både norske og utenlandske musikere. Resultatene har uten unntak vært gode og noen ganger mer enn som så, så det er en ærerik tradisjon institusjonen nå viderefører med «Morning Songs», musikk som TJO bestilte av bassisten og bandlederen Per Zanussi til en konsert i 2008.

ZANUSSI — utdannet ved Jazzlinja i Trondheim og like hjemme i avantgardejazz og friimpro som i fastere strukturert modernisme — har satt sammen en interessant besetning for anledningen.

TJO & PER ZANUSSI:  Nok et vellykket TJO-prosjekt.
TJO & PER ZANUSSI: Nok et vellykket TJO-prosjekt. Vis mer

Tre messingblåsere (Eivind Lønning, Hild Sofie Tafjord, Øyvind Brække), fire saksofoner (Espen Reinertsen, Jørgen Mathisen, Rolf-Erik Nystrøm, Eirik Hegdal) og fløyte (Bjørnar Habbestad) opererer i dialog med perkusjon (Tor Haugerud), trommer (Per Oddvar Johansen), piano (Christian Wallumrød) og Zanussis egen bass, og i tillegg utvider Tafjord klangbildet med elektroniske effekter.

Mellom en langsomt våknende innledning og ditto døende avslutning rommer suiten — det går an å høre de seks låtene som en suite — betydelige dynamiske spenn. Her er nynnbar melodikk og abstrakte forløp, her er heftighet og tilbakelenthet i henvendelsen, og vekslingene mellom sobre ensemblepartier og sterke individuelle prestasjoner foregår organisk og velplassert.

«Live In Bergen»

Ole Amund Gjersvik

4 1 6
Plateselskap:

(Acoustic Rec./nedlasting)

Se alle anmeldelser

Kanskje blir plata litt fortung — den første av de seks låtene tar en tredel av albumets 45 minutter og virker også mest gjennomarbeidet og substansiell - men det skjer likevel nok i den siste halvtimen til at også dette prosjektet lander støtt.

MED debutalbumet «Quiet Songs» sikret gitaristen/komponisten Hans Mathisen seg en overraskende, men svært velfortjent Spellemannpris for 2005.

HANS MATHISEN: Sterk oppfølger til spellemannprisvinneren fra 2005.
HANS MATHISEN: Sterk oppfølger til spellemannprisvinneren fra 2005. Vis mer

Når han nå følger opp med «Timeless Tales», et konsertopptak fra Sandefjord kirke i 2009, er det fortsatt med egne, gode komposisjoner på repertoaret.

Pianist Olga Konkova og bror/bassist Per Mathisen er også med fra forrige album, men denne gang i en kraftig utvidet besetning. Foruten trommeslager Andreas Bye medvirker Den Kongelige Norske Marines Musikkorps' swingende storband under Frank Brodahls ledelse, og Sandefjord Kammerkor synger Emily Dickinsons «A Light Exists in Spring» med organist Svein Rustad som hovedtonefølger.

«Live In Bergen»

Ole Amund Gjersvik

4 1 6
Plateselskap:

(Acoustic Rec./nedlasting)

Se alle anmeldelser

Også denne konserten var bestilt, og det er grunn til å tro at oppdragsgiveren, Vestfold Festspillene, sa seg svært fornøyd med leveringen. Hans Mathisen — i likhet med Zanussi er også han Jazzlinje-utdannet - er stadig en gitarist med blendende tonekvalitet og finslipt teknikk i alt han gjør; Konkova, Mathisen og Bye utgjør et kruttsterkt komp med særlig Konkova som en fin solist i tillegg, og Marinemusikkens storband lever opp til sitt voksende ry som et fyrig ensemble med plenty av jazzmuskler i rekkene. Mathisens melodier er iørefallende uten å være glatte, og om det hefter en duft ved dette albumet, er det av ny spellemannprisnominasjon og kanskje harpe nummer to.

KLUBBOPPTAK fra to kvelder i Bergen i 2000 og 2001 utgjør musikken på bassisten Ole Amund Gjersviks «Turn Out The Stars», et album som bare utgis i filform.

OLE AMUND GJERSVIK: Klubbopptak med stilsikkerhet og stemning.
OLE AMUND GJERSVIK: Klubbopptak med stilsikkerhet og stemning. Vis mer

Saksofonisten Jan Kåre Hystad og gitaristen Morten Færestrand samt trommeslagerne Frank Jakobsen og Stein Inge Brækhus på hhv fire og fem låter er Gjersviks medspillere, i et repertoar der Bill Evans' tittelspor har følge av eviggrønne «Till There Was You» og sju Gjersvik-originaler.

Klubbstemningen er upåklagelig der de rutinerte og godt samkjørte musikerne leverer stødig og stilsikker moderne jazz, og om Varg Veum befant seg blant publikum disse to kveldene, nikket han helt sikkert anerkjennende til det han fikk høre.

«Live In Bergen»

Ole Amund Gjersvik

4 1 6
Plateselskap:

(Acoustic Rec./nedlasting)

Se alle anmeldelser