FÅR KRITIKK:  Harald Eia (foran, til høyre) får kritikk for sitt nye programmet «Brille» fordi det fleipes med minoritetsgrupper. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Harald Eia (foran, til høyre) får kritikk for sitt nye programmet «Brille» fordi det fleipes med minoritetsgrupper. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- «Brille» vekker ubehag

Harald Eias nye program får kritikk for å spøke med minoritetsgrupper.

(Dagbladet): I et debattinnlegg i dagens papirutgave av Dagens Næringsliv, skriver Thorgeir S. Kolshus om den nye programmet «Brille» på NRK1. Humorshowet fleiper med vitenskapelige fakta og ledes av Harald Eia.

Kolshus, som er postdoktor ved Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo, skriver at «Brille» legger til rette for å le av seg selv, men at spøkene ved flere anledninger har vekket ubehag hos ham.

Flere ganger I første program setter Kolshus fingeren på innslaget om at Finnmark og Oslo er de stedene i Norge med de kaldeste menneskene, «og det faktum at det bor samer begge steder».

Videre skriver han om det andre programmet, og trekker fram innslaget om «hvorfor ortodokse jøder ikke kan spise seigmenn («Det er nazidigg», «De får kliss i krøllene?» og hvorfor de opererer med flere sett bestikk til middagen («De stjeler bestikk når de er på restaurant.»)».

Problematisk Kolshus påpeker at dette ikke er første gang Eia spøker med minoriteter, men at det tidligere har vært så «overdrevent karikert at spøken først og fremst har vært på deres egen bekostning og dermed latterliggjort fordommer».

Det er nettopp dette Kolshus mener er det problematiske - når «spøkene er så lite ekstreme at de kan bidra til å forskyve hva vi tenker på som akseptabelt å tenke og si».

Dagbladet har vært i kontakt med Harald Eia, som ikke ønsker å kommentere saken.