Bringsværd har klart kunsten å skrive en rørende metaroman

Dypt bringsværdsk, dypt fascinerende.

VEKKER GLEDE: Tor Åge Bringsværds bøker oppleves som annerledes enn mye annet i den norske litteraturen. Foto: Jeanette Landfald
VEKKER GLEDE: Tor Åge Bringsværds bøker oppleves som annerledes enn mye annet i den norske litteraturen. Foto: Jeanette Landfald Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: En av legendene om kirkefaren Antonius forteller at Djevelen en gang angrep ham i skikkelse av en stor, sint gris. Eremitten Antonius, som noen sier var svinerøkter før han ble en kirkens mann, motsto fristelsen til slå den rasende galten. Da grep Gud inn og svøpte helgenen i et merkelig lys, mens Djevelen fór ut av dyret under skrik og rop. Etterpå sto grisen fortumlet igjen, liten og snill, og siden forlot han aldri helgenens side, men fulgte ham som en kjærlig skygge.

Fra sinnssykehusetHistorien om den hellige Antonius og grisen har en sentral birolle i Tor Åge Bringsværds siste roman. Det er passende for en liten tekst som handler om vennlighetens og trofasthetens makt, men framfor alt om illusjoner og besettelser: Om hvordan språket gir liv til forestillingene våre, slik at verden blir rikere og mer levelig, men også lettere å gå seg vill i. Alt dette i en liten bok på 128 sider, lagt til et psykiatrisk sykehus ved navn St. Antonius, og preget av Tor Åge Bringsværds sans for patos og skjør komikk: «Roses are red, violets are blue, I?m schizophrenic, and so am I», som det heter i sitatet som innleder boka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer