Bringsværd, Tor Åge

- Hvordan ble du forfatter?

- Fordi jeg trengte penger til røyk og rekesmørbrød. Dette er aldeles sant. Jeg var i marinen. Var mer blakk, matlei og røyksugen enn jeg noen gang har vært. Hadde kontor ved siden av en som var journalist i det sivile (Tormod Uleberg i Fædrelandsvennen. Hei, Tormod!). Så hvordan han kannibaliserte utenlandske bøker og aviser og laget glupe kronikker og reportasjer om dem. Og fikk penger for det! Mest misunnelsesverdig av alt: Han anmeldte grammofonplater, og fikk dem derfor tilsendt gratis fra alle mulige selskap! Tenkte: Fillern! Det der må jeg også prøve. Så det gjorde jeg.

Skrev til hvert eneste ukeblad og tilbød gripende og nærgående stoff om Connie Francis, Brenda Lee, Little Richard osv. Og ett av bladene bet på. Der fikk jeg siden lov til å skrive cowboy- og indianerfortellinger også. Med mer. Og siden har det bare ballet på seg. Riktignok røyker jeg ikke lenger, men rekesmørbrød spiser jeg fremdeles. Og Tormod (som jeg ikke har sett på snart førti år) har jeg aldri riktig fått takket - før nå.

- Hva er din beste leseropplevelse?

- Har jeg forhåpentligvis til gode. Men her er et par som er ganske bra, de også:

1) Jeg er åtte år, forkjølet, ligger til sengs med feber og leser «Krig og Fred i Tostrupsgate.»

2) Første gang jeg oppdager at det går an å bevege seg fra barneavdelingen til voksenavdelingen på biblioteket hjemme i Skien - og innser at bøker (for eksempel av Gabriel Scott) kan være morsomme og spennende selv om det ikke er illustrasjoner i dem og selv om omslagene er aldri så trøtte og kanskje ikke har noe bilde i det hele tatt, bare skrift.

3) Ni forfattere som jeg gjerne anbefaler (fort og uten egentlig å tenke meg om): Ray Bradbury, Kurt Vonnegut, Jorge Luis Borges, André

Schwarz-Bart, Italo Calvino, Antoine de Saint-Exupéry, Richard Brautigan, John Crowley og Gene Wolfe.

- Hvordan liker du å jobbe?

- Sittende. Helst ved et bord. I skyggen. Varmt, fint vær på alle kanter. Kalde drikker innen rimelig rekkevidde - og med lyden av stillferdige bølger mot ørene.

(Dagbladet.no 15. august 1998)