Briskeby x 5

Popkometene Briskeby kan bli grossister i musikkpriser. Med helklaff kan de hente hjem fem Spellemann-priser og tre Alarm-priser. «Jeans for Onassis» selger mer enn noen gang. De nærmer seg 100000 solgte med CD-debuten.

- Det er veldig hyggelig og utrolig smigrende. Men vi føler at det er fortjent. Vi har jobbet målrettet og hardt i fem år, vi har svettet i øvingslokalet og spilt landet rundt. Så kom ikke her og si at vi kom lett til suksess! Vi er ikke Spice Girls, men fire slitere.

Briskebys gitarist og låtskriver Bulle og trommis Claus Larsen tar budskapet om to Spellemann-nominasjoner og tre Alarm-nominasjoner med stor sinnsro.

Dersom alle gode makter står dem bi og kan det ende med hele fem Spellemann-priser til fjorårets popkometer. Briskeby er nominert i kategoriene årets popgruppe og årets nykommer. De kan også stikke av med en eller flere av følgende priser: årets artist, årets låt og årets musikkvideo. De er også nominert i tre kategorier i den nyopprettede Alarm-prisen, som deles ut 3. februar til årets norske popalbum, årets norske låt og årets norske overraskelse.

Trygge og stolte

- Vi brukte to år på å lage albumet. Derfor ble det bra. Og når vi nå ser at albumet har gått helt til topps på salgslista, er det et tegn på styrke. Det har vært ute i tre og en halv måned og har ligget i toppen hele tida, sier Bulle.

- Et langt salgsliv er et kvalitetsstempel. Det er et bevis på at vi ikke er døgnfluer, sier Claus.

«Jeans for Onassis» har foreløpig gått unna i 85000 eksemplarer.

- Det er mye, altfor mye ifølge puristene, som finner alt som selger mer enn 1000 plater suspekt og kommersielt. Da har man liksom ikke kredibilitet , humrer Claus.

- Men vi er stolte av plata. Den er blitt knallbra. Vi var så heldige at Universal lot oss få gjøre det vi ville. Det ble vi vilt begeistret for. Frie tøyler var perfekt fordi vi sjøl var så sikre på hva vi ville og hvordan vi ville gjøre det. Vi hadde langsiktige planer for bandet og var avhengige av å komme til noen som trodde like mye på oss som vi stolte på oss sjøl, sier Bulle, og trer inn i rekken av artister som skamroser Petter Singsaas, Universals direktør.

- Vi har tjent vanvittig på at vi var fulle av selvtillit og stolthet. Det er noe unikt med bandet vårt, og vi veit det.

- Hva består det unike i?

- Foruten at vi er musikalsk gode, er et bra band og har gode låter, har vi eget sound . Og vi har en del felles referanser innenfor musikk og film. Bowie på musikk og Kubrick på film. Vi har funnet vår greie og er tilfredse med det. Det vi gjør nå føles naturlig for oss, forsikrer Claus.

«New breed»

Bandet føler at det er store ting på gang i norsk kulturliv. At litteratur og film, musikk og annen kunst har et oppsving, takket være en generasjon som ikke har fylt 30 ennå.

- Det er en ny bølge unge forfattere, det skjer omsider noe spennende med norsk film og det skjer noe stort i norsk musikkliv. Vi er med på den bølgen. Det er kult at man kan bruke litt andre virkemidler enn man er vant med og likevel selge mye. Samtidig står vi inne for det vi gjør, sier Bulle.

- Men kredibiliteten er det kanskje så som så med?

- Vi er lei hele «kredkjøret». Målet vårt var bare å lage en jævlig bra plate.

<B>BØLGETOPP:</B> - Det sker mye bra i norsk musikk. Vi håper at vår suksess frå ringvirkninger. Det ville vært flott, sier Briskeby. Fra venstre: Bård Helgeland, Lise Karlsnes, Claus Larsen og Bjørn Bergene.