«DANSENDE DRONNING»: Statsminister Theresa May tok noen dansende trinn til Abbas «Dancing Queen» før hun talte til landsmøtet. Men det var et komisk opptrinn, ikke rare dansen og ikke rare dronninga der hun bakser med «Brexit». Foto: Paul ELLIS / AFP / NTB Scanpix
«DANSENDE DRONNING»: Statsminister Theresa May tok noen dansende trinn til Abbas «Dancing Queen» før hun talte til landsmøtet. Men det var et komisk opptrinn, ikke rare dansen og ikke rare dronninga der hun bakser med «Brexit». Foto: Paul ELLIS / AFP / NTB ScanpixVis mer

Storbritannia ut av EU

Britene i labyrinten

Statsminister Theresa May står foran «sannhetens øyeblikk» i forhandlingene med EU etter knefall på knefall, skriver Einar Hagvaag.

Kommentar

Britene finner verken veien fram eller tilbake i labyrinten i forhandlingene med EU, som den britiske statsministeren, Theresa May, kalte veien ut av EU og «inn i den store verden». Nå venter EU på ytterligere britiske innrømmelser, noe som så kan skape nye politiske floker på hjemmebane for Theresa May. Hittil har forhandlingene bare i mindre grad foregått mellom EU og Storbritannia. De hardeste basketakene har foregått på de britiske øyene, i Parlamentet i London, i det konservative Tory-partiet og i Mays regjering. EU har hold fast ved sine utgangspunkter i forhandlingene, men det har ofte vært vanskelig å vite hvem man egentlig forhandler med i London. Samholdet blant de andre 27 medlemslandene i EU – i fullkommen motsats til i den britiske politiske eliten – har overrasket britene, som mislyktes i å spille landene ut mot hverandre.

Og klokka tikker, «sannhetens øyeblikk», som president Donald Tusk i EU-rådet kaller det, nærmer seg uunngåelig.

May kom til det uformelle toppmøtet i EU i Salzburg i Østerrike 19. og 20. september med den planen for utmelding som hennes regjering «enstemmig» hadde vedtatt på statsministerens landsted i Chequers 6. juli. To døgn etter møtet i Chequers hadde imidlertid statsråden for utmelding, David Davis, og utenriksminister Boris Johnson gått av i protest mot vedtaket og skapt regjeringskrise. May kom til Salzburg og la planen fram nærmest som et ultimatum, «dette er så langt jeg kan strekke meg».

De andre 27 avviste forslaget som ugjennomførlig. May fikk det tilbake som en bumerang. Tusk hadde et møte med May, og etterpå uttalte han: «Dersom vi ikke har en avtale innen oktober, må Storbritannia forberede seg på å gå ut uten avtale.» Toppmøtet i EU 17. og 18. oktober har vært regnet som siste frist for en avtale for å ha tid til å få den godkjent i Europaparlamentet og medlemslandenes parlamenter før britene forlater EU 29. mars 2019. Men Tusk åpnet for et ekstraordinært toppmøte i november, dersom man i oktober ser framgang i forhandlingene. Likevel kalte han Mays opptreden som «overraskende hard», ettersom hun på forhånd kjente EUs holdninger.

I synlig sinne fløy May tilbake til London, hvor avisene sa hun var «ydmyket» og kalte møtet et «bakholdsangrep» fra de andre 27. Hjemme forsøkte hun å vinne tid med en overraskende tale i fjernsyn: «EU må ha det klart for seg: Jeg vil verken endre utfallet av folkeavstemninga eller bryte opp mitt lands territoriale enhet.» Med dette ville hun komme de hardeste EU-haterne i Tory-partiet i forkjøpet foran partiets landsmøte.

May sikter til vanskene med grensa mellom Irland og Nord-Irland, som har vist seg som alle flokers mor i forhandlingene. EU vil verne det indre fellesmarkedet og reglene for dette, deriblant fri bevegelse av varer, kapital, tjenester og personer. I dette inngår tollunionen. EU-landene står solidarisk med Irland i kravet om åpen grense på den irske øya, noe May har gått med på. Men langs den 500 kilometer lange grensa ligger de politiske landminene nedgravd.

Dette blir yttergrense for EU. Enten må Storbritannia fortsette i det indre markedet og tollunionen og godta reglene. Men da blir det ikke full utmelding. Eller så må Nord-Irland fortsette i det indre markedet og tollunionen. Men da blir det ei ny tollgrense i Irskesjøen mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia. Dette er, ifølge May, hva EU har lagt på bordet, og for May er det som å skulle løse sirkelens kvadratur politisk.

May overlevde partiets landsmøte, til stor lettelse for både henne og EU. Før hennes avslutningstale kom hun opp på podiet som «dansende dronning» til tonene av Abbas «Dancing Queen», et komisk syn sett utenfra, ettersom hun ikke kan danse og hennes politiske stilling er alt annet enn majestetisk. Men på hjemmebane falt det i god jord å fleipe med egne ferdigheter etter et par uheldige danseopptrinn i Afrika som har vakt spydig latter i sosiale media. Så vanskelig er det å tekkes ut- og innland samtidig.

Med tryggere fotfeste etter landsmøtet ser May ut til å arbeide med nye britiske innrømmelser, som kan komme denne uka. Ifølge diplomater i EU har det de siste dagene, etter en kraftig advarsel fra Tusk, kommet nye forslag på bordet om irskegrensa, og dermed om det indre markedet og tollunionen. Presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, uttrykte lørdag en visst håp om enighet.

– Jeg har grunn til å tro at mulighetene for tilnærming mellom de to sidene har økt de siste dagene, sa Juncker til aviser i Østerrike.

Han sa det er umulig å si om forhandlingene kan avsluttes i oktober eller om det kan bli i november. Omtrent det samme uttalte Tusk. Uansett virker det nesten umulig å få til en avtale som EU kan godta og som hun samtidig kan få vedtatt hjemme. På spørsmål om ny britisk folkeavstemning om EU, svarte Juncker: «Jeg vil ikke blande med inn i britisk politikk. Der er det tilstrekkelig kaos allerede.»