Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Britene unner ham ikke suksessen

Forfatterkollegene misliker den nordiske krimbølgen, mener krimeksperten Barry Forshaw.

SUKSESS: Jo Nesbø er en av flere nordiske forfattere som selger godt i Storbritannia og USA. Foto: Anders Grønneberg
SUKSESS: Jo Nesbø er en av flere nordiske forfattere som selger godt i Storbritannia og USA. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

I disse dager, strategisk timet til påsken, foreligger «Death in a Cold Climate: A Guide to Scandinavian Crime Fiction». Her redegjør engelske Barry Forshaw for den nordiske kriminvasjonen som begynte ved årtusenskiftet.

Ifølge samme mann faller det mange kolleger tungt for brystet at vikinger som Larsson, Mankell, Nesser og Nesbø går unna i millionopplag.

- Britiske og amerikanske forfattere misliker suksessen, hevder Forshaw overfor NTB i London.

- Og til en viss grad misliker de sånne som meg, som dekker skandinavene.

Samfunnsengasjert
«The Nordic crime fiction phenomenon» er mer enn et blaff, konkluderer Forshaw i boka si. Han forklarer nøkkelfigurenes appell blant annet ved at den sosiale bevisstheten stikker dypere hos dem enn hos motstykkene i USA og Storbritannia.

- Samtlige, men kanskje særlig nordmennene, har et element av samfunnsengasjement. Det siver gjennom uten at du får følelsen av å bli forelest for, sier Forshaw, som har bakgrunn som journalist og redaktør.

Selv om utgangspunktet hans er tekstene, mener han at TV-serier som danske «Forbrytelsen» og «Borgen» har skapt en ny giv. Videre utgjør «Millennium»-trilogien bokstavelig talt et kapittel for seg i historien.

- Det er klart, også den skandinaviske krimmen inneholder en del søppel. Men den gir inntrykk av å være mer seriøs, fordi vi leser den i oversettelse, noe som automatisk får den til å framstå som litteratur. Det er nok en faktor.

Framhever Staalesen
- Har du en Topp 5 blant nordboerne?

- Henning Mankell og Håkan Nesser er soleklare. Dessuten henviser nesten alle forfatterne jeg har intervjuet, til Martin Beck-bøkene som inspirasjonskilde. Altså må jeg ha med pionerene Sjöwall & Wahlöö.

KRIMKJENNER: Barry Forshaw har skrevet bok om den nordiske krimbølgen. Foto: EMIL L. MOHR / NTB SCANPIX
KRIMKJENNER: Barry Forshaw har skrevet bok om den nordiske krimbølgen. Foto: EMIL L. MOHR / NTB SCANPIX Vis mer

- Hva med de norske?

- Gunnar Staalesen er en glimrende skribent, og en modig sådan, siden han fortsetter med privatetterforsker-romanen. Ikke mange gjør det lenger. Jeg er glad han endelig ser ut til å få gjennomslaget han fortjener her borte.

- Det var fire?

- Til slutt vil jeg si Jo Nesbø, enda jeg fortrekker «Rødstrupe» og de tidlige titlene hans. I dag skriver han jo internasjonale blockbusters, humrer Forshaw.

- Hvis det blir noe av den Scorsese-filmatiseringen (av «Snømannen», journ.anm.), kommer han til å bli gigantisk. (NTB)

• Les også:
Slik erobret nordiske krimforfattere verden

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling