NY BOK OM KRIGEN: Den britiske krigshistorikeren Max Hastings har utgitt boka «Helvete brøt løs», en britisk bestselger som nå kommer på norsk. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
NY BOK OM KRIGEN: Den britiske krigshistorikeren Max Hastings har utgitt boka «Helvete brøt løs», en britisk bestselger som nå kommer på norsk. Foto:Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Britenes innsats var et hån mot det norske folk

Den britiske krigshistorikeren Max Hastings med ny bok om krigen.

- Det er utrolig at nordmennene tilga oss briter så lett etter den tyske invasjonen av Norge i 1940. Jeg ville blitt rasende hvis jeg hadde vært norsk. Britene sendte noen fåtallige styrker som ikke sloss, men oppførte seg dårlig. Enkelte av dem plyndret norske hjem og butikker, og de var, som en norsk offiser rapporterte «svært interessert i kvinnene i Romsdal». De var utrente, uforberedt, dårlig utrustet og preget av en kynisk og kaotisk ledelse i London.

Den kjente britiske krigshistorikeren, redaktøren og journalisten Max Hastings (66) legger ikke papp imellom når han beskriver hvor hjelpeløse britene var da de forsøkte å komme Norge til unnsetning i aprildagene 1940. Dette skildrer han i den bredt anlagte boka «Helvete brøt løs», en bestselger i hjemlandet som er kommet på norsk denne høsten.

Et hode høyere
Hastings har skrevet rundt 25 bøker, mange av dem bygd på hans virksomhet som krigskorrespondent. Han har rapportert fra 60 land og 11 kriger for BBC. Han var den første journalisten som gikk i land da britene invaderte Falklandsøyene i 1982.

- Har du bilder av det?

- Det fins på film, tatt av argentinerne. Jeg er lett å få øye på, sier Hastings, som ruver nærmere to meter over bakken. I «Helvete brøt løs» forteller han hvordan overdrevne festtaler og løfter fra bri-tisk side om hjelp til Norge etter 9. april ikke resulterte i annet enn fadeser og dårlig oppførsel fra britiske troppers side.

Berusede briter
- Den klønete innsatsen deres var en hån mot det norske folk, mener Hastings, som blant annet gjengir historien om den monokkelkledte admiral Lord Cork, som gikk i land i Narvik foran sine egne styrker for å manne dem opp. «Han var en kortvokst mann, og ble nødt til å gi opp både rekognoseringen og angrepsambisjonene da han straks plumpet ned i en snøfonn som rakk ham til livet.»

En rapport fra det britiske utenriksdepartementet lyder slik: «Berusede britiske soldater ... ved en anledning kranglet de med og skjøt til slutt på noen norske fiskere ... marineoffiserene var ... så forsiktige og mistenksomme at de behandlet hver eneste nordmann som en mulig femtekolonist, og nektet å tro på viktig informasjon de mottok.»

Da britene trakk seg tilbake fra Namsos, varslet de ikke engang den norske kommandanten, «som plutselig oppdaget at flanken hans var vekk». 28 000 britiske soldater ble sendt til Norge, 4500 døde, de fleste av dem var blant mannskapet på hangarskipet Glorious, som ble senket av det tyske krigsskipet Scharnhorst 8. juni 1940.

Churchills triumf
- Churchill var den som brukte flest flotte ord om å sende hjelp til Norge, men det fantes ingen midler til å sette planene ut i livet. Hadde ikke tyskerne invadert, ville Churchill trolig inntatt Narvik. Hva som da ville skjedd, vet vi ikke.

På den andre siden førte det som skjedde i Norge til at Chamberlain ble byttet ut med Churchill som statsminister. Det var helt avgjørende. Chamberlain kunne kommet til å gjøre en fredsavtale med Hitler. Churchill var nokså kynisk opptatt av å oppfordre til motstand i de okkuperte, europeiske landene. Det resulterte i grusomme gjengjeldelser etter aksjoner som knapt hadde noen militær effekt.

Hastings selv har vært opptatt av krigens vesen helt siden han var en ung mann.

Nådeløst effektive
- Den gangen tenkte jeg på krig som eventyr og heltemot. Men jeg har endret oppfatning etter å ha vært ved fronten selv. Da er det ikke mange som er modige. Det er nesten umulig å få kroppen til å bevege seg når man er under ild.

- Hva skiller «Helvete er løs» fra de andre bøkene dine om krigen?

- Denne gangen forteller jeg om vanlige mennesker, hva krigen betydde for folk som var langt fra fronten. Jeg forsøker å være nøktern og presenterer mange tall som vil overraske folk. Jeg hater nasjonalistiske framstillinger som glorifiserer britene. Sannheten er alltid mye mer komplisert. Vi briter led faktisk mye mindre enn mange andre folk. Utrolig mange sivile døde i løpet av krigen. Russerne led de aller største tapene.

Ruth Meiers dagbok
Jeg forsøker å sette ting i perspektiv. Holocaust er selvsagt en tragedie, men det er ikke unikt. Hitler drepte også tre millioner russiske krigsfanger. Men russerne drepte på sin side tusener av sine egne, for å få dem til å slåss. De var mer effektive fordi de var så nådeløse.

- I boka siterer du flere ganger den jødiske kvinnen Ruth Maier, som ble sendt til dødsleirene med Donau fra Oslo?

- Hennes dagbok er fantastisk. Utrolig sterk. Den gjorde et meget sterkt inntrykk på meg. Den er en av de mest rørende memoar-bøker jeg har lest av dette slaget, og jeg har lest mange.

- Hvorfor har dagens lesere et tilsynelatende grenseløst behov for bøker om andre verdenskrig?

- For det første fordi den gjenspeiler den evige kampen mellom godt og ondt. For det andre fordi det alltid fins noe nytt å si om den. For det tredje fordi den er den største hendelsen i menneskenes historie. Jeg tror ikke det er mer komplisert enn det.