Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Britenes sarte mager

Et ubegripelig stort antall briter går angivelig rundt med magesjau langs strendene i Spania, såpass alvorlig at de knapt kan nyte de britiske pubene der.

EPIDEMI: Diaré blant briter på ferie i Spania har fått epidemisk omfang. Her briter på fest i Magaluf på øya Mallorca. Foto: NTB Scanpix<p><br></p><p><br>
</p>
EPIDEMI: Diaré blant briter på ferie i Spania har fått epidemisk omfang. Her briter på fest i Magaluf på øya Mallorca. Foto: NTB ScanpixVis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste året har antallet briter som krever erstatning for matforgiftning under ferie i Spania økt med opptil 700 prosent. Dette har kostet spanske hoteller nesten 60 millioner euro, skriver avisa El País.

Britene har utviklet «de mest sarte magene i verden», fastslo den britiske utenriksministeren, Boris Johnson, nylig. Danske, franske og tyske feriegjester bor på de samme hotellene i Spania og spiser den samme maten, men bare britene klager over matforgiftning.

Fenomenet ble oppdaget i 2016, ifølge spanske aviser, og det har mer med juss og penger å gjøre enn spansk mat. Lure britiske advokater har speidere ute som finner britiske feriegjester som de overtaler til å innlevere klage på magesjau. Klager trenger ingen legeattest eller andre beviser, og de kan klage inntil tre år etterpå. Reisebyrået som har solgt pakketurer med hotell og all mat og drikke innbakt, vil unngå dyre saksomkostninger i retten, og betaler erstatning i et utenomrettslig forlik. Advokatene og deres speidere tar sin del av kaka, og feriegjesten får ferien gratis. Reisebyrået velter så en del av utgiftene over til det spanske hotellet, og ærlige ferierende får høyere priser for sine pakketurer.

I september i fjor fotograferte den britiske avisa Daily Mail en «ambulanse», malt riktig i gult og grønt, på Tenerife, som var påskrevet «krav-klinikk» og et telefonnummer man kunne ringe. Det var der, på Kanariøyene, svindelen begynte, men den spredte seg raskt til fastlandet og til Balearene.

Britiske myndigheter sier disse klagene har økt 500 prosent fra 2013. På Balearene har disse klagene økt med 700 prosent det siste året. Nesten 70 prosent av klagene er svindel eller tvilsomme, ifølge spansk hotellnæring. Der har man drøftet å sette opp prisen for britiske gjester, og noen steder har man tenkt på å si tvert nei til briter. Noen hoteller har begynt å dokumentere hygiene, kvalitet og matsikkerhet for å kunne stå imot krav.

Nå har den britiske statsministeren, Theresa May, grepet inn, melder Daily Mail. Hennes justisminister skal tette juridiske smutthull, og reiseselskapene skal slippe å frykte avskrekkende utgifter for å gå rettens vei og unngå utenomrettslige forlik. Straffen for denne slags svindel er inntil tre års fengsel.

Britene vekker også adskillig latter med sine sarte mager og løper en viss fare for å drite seg ut. Når Storbritannia går ut av EU kan Spania innføre visumtvang og helseattest ved inn- og utreise.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!