Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Britisk avis på limpinnen: Hevdet norske barnefilmer tjente millioner i Nigeria

Feil tall laget full forvirring.

IKKE NIGERIASUKSESS: «Doktor Proktors prompepulver» var ikke stor i Nigeria allikevel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
IKKE NIGERIASUKSESS: «Doktor Proktors prompepulver» var ikke stor i Nigeria allikevel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Norsk film arbeider hardt for å slå an i utlandet, selv om bransjen for tida er i motvind

Men at Nigeria skulle være et bra marked for norske barnefilmer, kunne vel knapt de mest optimistiske sjelene i Norsk Filminsitutt håpe på.

De sjelene kan fort ha satt morgenkaffeen i halsen i dag. 

Påstått millionbutikk For i en oversikt den britiske storavisa The Guardian publiserte gikk «Karsten og Petra på vinterferie» og «Doktor Proktors prompepulver» som varmt hvetebrød i det Vest-Afrikanske landet. 

Avisa hevdet de norske barnefilmene lå på henholdvis 2.- og 3.-plass over de mest sette kinofilmene i Nigeria i 2014, filmene hadde spilt inn titalls millioner kroner i landet, ble det hevdet. 

Flere norske medier, vi i Dagbladet inkludert, gikk på bananskallet og rapporterte den utrolige filmnyheten. 

Men saken viste seg å ikke stemme. Tallene var feil.

Blandet Norge og Nigeria The Guardian hadde fått gale tall fra statistikkleverandøren BoxOfficeMojo, en vanligvis pålitelig leverandør, og ikke dobbeltsjekka tallene.

Bakgrunnen for feilen vites ikke, men tallene BoxOfficeMojo rapporterte minner mye om kinotallene «Karsten og Petra og vinterferie» og «Doktor Proktos prompepulver» kunne vise til i Norge.

Dermed er det trolig at nettsiden har blandet N-for-Norge med N-for-Nigeria i sine utregninger, og brukt norske tall i den nigerianske statistikken. 

Og vips, to tastetrykk seinere, plutselig var norske barnefilmer mer populære enn store Hollywood-produksjoner i et afrikansk land med over 170 millioner innbyggere. Men illusjonen ble kortvarig.

The Guardian har nå retta opp feilen, og BoxOfficeMojo har publisert en ny liste over Nigerias mest populær kinofilmer i år. Den er dessverre uten norske barnefilmer. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling