Britisk godlyd i kompaktklassen

Naim UnityQute er et komplett musikkanlegg i én liten boks.

SØT: Naim UnityQute er mindre enn en skoeske. Foto: Naim
SØT: Naim UnityQute er mindre enn en skoeske. Foto: NaimVis mer

Noen liker å rote det til for seg med kåken full av hi-fi-utstyr, kabler og plater. Andre vil ha det pent og ryddig. «Surfaces, darling, surfaces!», som Edina roper i «Absolutely Fabulous». Men selv om cd-samlinga er rippet til harddisk eller erstattet av andre digitale løsninger, vil du likevel ha noe som kan hente det beste ut av musikksamlingen din. Da koster det litt, men ikke nødvendigvis mer enn det bør være mulig å spare til om du tar musikk på alvor.

VESLE UNITYQUTE fra Naim er en kombinert stereoforsterker, nettverksspiller, digitalomformer og DAB/FM/internettradio i én liten boks. Det eneste du trenger i tillegg, er et par høyttalere.

Den har vært på markedet et par år, men er nå oppdatert med støtte for Apple Lossless-filer og høyoppløst digitallyd opp til 24 bit 192 khz, slik at du kan spille musikk i såkalt «masterkvalitet».

NAIM er fin, gammel britisk hi-fi. I likhet med sin skotske hovedkonkurrent, Linn, satser selskapet på en kombinasjon av gammeldags high end-kvalitet og teknologisk oppdaterte løsninger som tar den nye musikkvirkeligheten på alvor.

I all sin svarte enkelhet er vesle UnitiQute unektelig, ja, søt. De vitale målene er 87 x 207 x 314mm, mens en vekt på 5,6 kilo forteller at det er brukt solide materialer.

TRÅDLØS: Wifi-antennen kobler du til om du vil bruke UnityQute trådløst. Det fungerer bra, men kablet tilkobling er enda bedre. Foto: Naim
TRÅDLØS: Wifi-antennen kobler du til om du vil bruke UnityQute trådløst. Det fungerer bra, men kablet tilkobling er enda bedre. Foto: Naim Vis mer

UnitiQute har to analoge innganger, og fem digitale. På fronten har den hodeltefonutgang, en kombinert analog- og digitalinngang og USB-inngang for avspilling fra iPod/smarttelefon eller minnepinne. Kobler du til noe fra Apple og bruker iTunes, kommer musikkinformasjonen opp i displayet, eller på den gode og responsive N-Stream-appen jeg vil tro at de fleste vil benytte i stedet for den solide fjernkontrollen som følger med. Det er både trådløs og kablet nettilkobling, men min erfaring er at forbindelsen blir mer stabil og navigasjon går raskere om du trekker en ethernettkabel fra ruteren til UniQute.

JEG MATET DEN med mp3, Spotify og Wimp fra min iPhone via USB, med høyoppløste FLAC-filer over trådløst og kablet nett fra en NAS nettverksserver, og spilte FM- og nettradio. En Mac-formatert USB-minnepinne klarte den ikke å gjenkjenne, et lite minus på brukervennlighetssiden.

UnitiQute har en karakteristisk britisk lyd, med vekt på rytmisk framdfrift, musikalitet og transparent gjengivelse av kildematerialet.

Naim lager enda mye bedre produkter enn dette, men vi er allerede på et nivå der man toucher noen av de viktigste kvalitetene til ekte high end-lyd. Mater du den med tapsfritt komprimerte musikkfiler, ukomprimert cd-kvalitet eller høyoppløste 24-bitsfiler, vil du oppleve at den spiller klart bedre enn det meste av vanlige stuekombinasjoner av cd-spiller og forsterker i de tusen hjem.

Vil du virkelig opp i high end-klassen med en kompaktløsning, er nok storebror SuperUnity tingen, om du skal handle fra Naim.

APP: N-Stream-appen er nylig oppdatert, og fungerer både som fjernkontroll og et utmerket vindu til musikkinformasjonen. Foto: Naim
APP: N-Stream-appen er nylig oppdatert, og fungerer både som fjernkontroll og et utmerket vindu til musikkinformasjonen. Foto: Naim Vis mer

FORSTERKEREN leverer 2 x 30 watt i 8 ohm, og 2 x 45 watt i 4 ohm. Selv mine ikke spesielt lettdrevne JBL Array-høyttalere klarte den å sparke et slags liv i, så for eksempel David Crosbys «Tracks In The Dust» i cd-kvalitet låt mektig, luftig og skimrende.

UnitiQute er langt på vei en alt-i-ett-løsning, men innebygd støtte for Wimp, Spotify og andre tredjeparts plugins hadde vært fint. Det er mulig å få til en Spotify-løsning, men det krever litt triksing.

Airplay-funksjonalitet som lar deg spille av musikk direkte fra en iPhone eller iPad er heller ikke på plass, skjønt det ryktes at Naim jobber med en løsning. Den bør komme, for i mine øyne er dette den største mangelen ved UniQute.

Den sære digitalutgangen, og de innebygde høyttalerterminalene som bare fungerer med bananplugger, kan være utfordrende for noen. Har du kabler med spader, kommer du ikke langt her, men designvalget er selvsagt tatt for å spare plass.

Som sagt koster det litt. Den nye utgaven er priset til 17.700 kroner, mens modellen som «bare» støtter avspilling i 24 bit 96 khz - mer enn nok for de fleste - koster 15.900 kroner.

KONTAKTER: Det er rikelig med tilkoblingsmuligheter,  men den sære digitalutgangen og de innebygde høyttalerterminalene, som bare fungrer med bananplugger, kan være utfordrende for noen. Foto: Naim
KONTAKTER: Det er rikelig med tilkoblingsmuligheter, men den sære digitalutgangen og de innebygde høyttalerterminalene, som bare fungrer med bananplugger, kan være utfordrende for noen. Foto: Naim Vis mer