Britisk helslakt av norsk tv

- Kjedelig, humørløst, seriøst og problemorientert. Den britiske tv-kritikeren Tony Purnell har slitt seg gjennom en norsk tv-kveld, og levner ikke de norske kanalene mye ære. - Terningkast én hele veien. Om det ikke er verdens kjedeligste tv, så er det fordømt nære, sier Purnell.

Knusende dom

Ny kanal for barn

- Helt harmløse!

Superpopulære

Det er brutt ut tv-krig mellom Storbritannia og Norge etter at NRK-sjef Ada Haug under en konferanse i London slaktet den britiske barne-tv-serien «Teletubbies». The Mirror svarte med å sende tv-kritiker Tony Purnell (54) ens ærend til Oslo for å se hva «Channel Fjord» har å by på.

- Hadde ikke du vært her, hadde jeg sovnet, sier Purnell etter en lang kveld foran en norsk tv-skjerm. Han feller en knusende dom over de norske kanalene, og spesielt NRK1.
- Én ting er at dere må vente til kl 15.30 før det skjer noe, noe helt annet at det går over seks timer før noen trekker på smilebåndet, sier Purnell.

- Er det fordi det er så kaldt i Norge dere må være så alvorlige? Er det snøen som har skylda? spør Purnell.

Problemer

Etter hvert som kvelden sakte skrider fram, har han problemer med å holde seg alvorlig, til tross for at det som presenteres på skjermen oppleves som bare sorgen.

For her handler det om eldreproblemer, nostalgi, ryggproblemer, seriøse debatter og alvorlig kjøkkenprat. Grå og triste mennesker hele veien.

Spesielt imponert er han over talkshowet «På G» på TV3, som i går tok for seg sanitetsbindets historie.
- Det var skikkelig nedtur. Litt rart å snakke om menstruasjon i beste sendetid, er det ikke? spør tv-kritikeren.

- Du ville ikke fått noen til å gjøre det i Storbritannia, sier den korrekt antrukne tv-eksperten.

KLM-show

Da han i går formiddag kom til Oslo, var det med ett mål for øye: Å se på norsk tv - eller Channel Fjord, som The Mirror i går nedlatende omtalte som kanalen med «noen av verdens kjedeligste programmer».

For britene vil ha seg frabedt norsk belæring om hva som er bra tv. Purnell har vært 25 år i The Mirror, de siste ti årene med tv som spesialfelt. Hver dag skriver han sin faste spalte i avisa.

- Hva visste du på forhånd om norsk TV?

- Det eneste jeg husker, er «The Nor Way To Broadcasting», som jeg så på Montreux-festivalen. Det var morsomt, sier han om det 22 år gamle showet til KLM-gutta.

Etter hans mening har det bare gått nedover med norsk tv siden.

- Jeg visste ikke hva jeg kunne vente, men ble overrasket over hvor kjedelig norsk tv er. BBC er også en seriøs kanal, men de har da litt moro å by på også, sier Purnell og etterlyser den gode miksen. På oppfordring kommer han med følgende råd om hvordan norsk tv kan bli bedre:

- Dere har mistet det morsomme med fjernsyn, hvis dere noen gang har funnet det. Hvis det da ikke er et nasjonalt karaktertrekk, dette at dere ikke kan slå ut håret og le litt, sier Tony Purnell.

Et snaut døgn med norsk tv var nok for tv-eksperten fra Storbritannia.