Britisk minister hudfletter gigantene: «Hensynsløse profitører som jobber fra sakkosekker i t-skjorte»

- Facebook, Google og Youtube bidrar ikke nok i kampen mot terror, mener den britiske sikkerhetsministeren.

FÅR KJEFFT: Storbritannias sikkerhetsminister går langt i å refse teknologiselskaper som Facebook, Google og Youtbe.
FÅR KJEFFT: Storbritannias sikkerhetsminister går langt i å refse teknologiselskaper som Facebook, Google og Youtbe.Vis mer

(Dagbladet): Teknologigiganter som Facebook, Google og Youtube bruker for lang tid på å fjerne ekstremistisk innhold som publiseres på tjenestene, mener britenes sikkerhetsminister, Ben Wallace.

Han har planen klar for å få selskapene til å sette i gang ytterligere tiltak mot radikalisering.

I et intervju med The Sunday Times raser ministeren, og truer med å innføre store skattesanksjoner som straff, dersom de ikke i større grad bidrar til å bekjempe terrortrusselen i Storbritannia og i resten av verden.

RASER: Sikkerhetsminister Ben Wallace.
RASER: Sikkerhetsminister Ben Wallace. Vis mer

- Jobber i sakkosekker

Teknologigigantene er hensynsløse profittører, og tvinger i stedet myndigheter til å bruke store summer på å overvåke nettet, mener Wallace.

- De bruker altfor lang tid på å fjerne ekstremistisk innhold, og tvinger i stedet myndighetene til å ta affære for dem. Vi må slutte å late som at disse firmaene ikke er hensynsløse profittører, selv om de jobber fra sakkosekker i t-skjorte, sier Wallace.

- Selger informasjon

At ikke overvåkningstjenestene får tilgang til krypterte chattetjenester som WhatsApp forvandler nettet til et «anarkistisk, voldelig rom», mener han.

- Radikalisering og kryptering gjør at store kostnader ender hos politiet og etteretningstjenestene. De selger informasjon om oss til låneselskaper og pornofirmaer, men vil ikke gi denne informasjonen til en demokratisk valgt regjering, sier ministeren.

Facebook-topp Simon Milner, avviser kritikken overfor BBC.

- Vi prioriterer ikke profitt over sikkerhet i kampen mot terrorisme. Millioner av pund er investert i ansatte og teknologi for å identifisere og fjerne ekstremistisk innhold.

Ansetter tusener

Youtube sier til kringkasteren at de daglig øker innsatsen for å takle problemet. I år har de investert i maskinlæringteknologi, og flere tusen er ansatt i den hensikt å ettergå innhold før det publiseres, sier en talsperson, ifølge BBC.

Google har foreløpig ikke kommentert kritikken fra Wallace.

I september gikk statsminister Theresa May ut og forlangte at ekstremistisk innhold fjernes innen to timer etter det er publisert, skriver BBC.