Britisk popsensasjon stanser singelutgivelse av en av høstens mest populære norske låter

Sam Smith frykter Sondre Justads coverversjon.

NORSK NEKT: Sam Smith (til høyre) har hatt enorm suksess med låta «Stay With Me». Men da P3 heller begynte å spille Sondre Justads (innfelt) norskspråklige coverversjon, og den begynte å bli mer populær der enn hans egen original, ville ikke han og låtskriverne at Justad skulle få gi ut coverlåta som singel. Foto: NTB Scanpix / Bjørnar Øvrebø
NORSK NEKT: Sam Smith (til høyre) har hatt enorm suksess med låta «Stay With Me». Men da P3 heller begynte å spille Sondre Justads (innfelt) norskspråklige coverversjon, og den begynte å bli mer populær der enn hans egen original, ville ikke han og låtskriverne at Justad skulle få gi ut coverlåta som singel. Foto: NTB Scanpix / Bjørnar ØvrebøVis mer

(Dagbladet): Den siste måneden har den norske artisten Sondre Justads «Bli hos mæ», coverversjonen av Sam Smiths «Stay With Me», herjet NRK P3.

Justad framførte hiten med omskrevet, norsk tekst på radioprogrammet «Christine» den 14. august. Tilbakemeldingene var så gode at P3 valgte å A-liste den norske versjonen - noe som nesten aldri skjer med liveinnspillinger - og dermed gjorde den til en av september måneds mest spilte låter.

Justad hadde derfor lyst til å gi ut coverlåta som singel, men fikk i går et endelig nei av to av de tre låtskriverne som står bak låta, via Sony/ATV Music Publishing og Universal Music Publishing Groups avdeling i Sverige.

- Vi har forståelse for at vi ikke fikk lov av låtskriverne til å gi ut «Bli hos mæ» som singel siden Sam Smiths egen låt fremdeles er populær i Norge, sier Justads manager Julius Diesen til Dagbladet.

Ikke Smiths venner Låtskrivere har nemlig et rettslig vern mot at andre kan gjøre endringer i verket deres, med mindre de har gitt godkjennelse til det, opplyser Tonos kommunikasjonssjef Willy Martinsen.

Ifølge kilder Dagbladet har snakket med var Sam Smiths representanter redd for at den populære, norske coverversjonen skulle konkurrere med og ta oppmerksomhet fra originallåta på det norske markedet.

«Stay With Me» har toppet den britiske singellista, havnet på andreplass på Billboard Hot 100 i USA, mens i Norge har singelen hatt en tredjeplass som beste listenotering.

Da «Bli hos mæ» ble lagt ut på streamingtjenesten Soundcloud etter P3-framførelsen, ble den avspilt 50 000 ganger i løpet av bare noen dager. Justad måtte så fjerne låten på grunn av den mangelende tillatelsen fra «Stay With Me»-rettighetshaverne.

- Det var en enorm respons og mange avspillinger. Det var jo helt uten noe annet promo enn P3. Men nå har Sondre fått A-listet sin egen låt «Nu har du mæ» hos P1, og har flere låter på vei, så det skjer mye rundt ham uansett, sier Julius Diesen.

P3-sjef reagerer Da P3s spillelister ble offentliggjort for denne uka, gikk «Bli hos mæ»-versjonen fra å være A-listet, som gir høyest rotasjon, til å ikke være listet i det hele tatt.

Ifølge P3s musikksjef Mats Borch Bugge hadde det ingenting med Smiths norske nekt å gjøre.

SMITH-STOPP: Sondre Justad er signert til Petroleum Records, som også har Kaizers Orchestra, Mew, Karpe Diem, Eva & The Heartmaker, Aurora Aksnes og Thomas Dybdahl i stallen. Foto: Hedvig Jenning
SMITH-STOPP: Sondre Justad er signert til Petroleum Records, som også har Kaizers Orchestra, Mew, Karpe Diem, Eva & The Heartmaker, Aurora Aksnes og Thomas Dybdahl i stallen. Foto: Hedvig Jenning Vis mer

- Vi har spilt den jevnt og det har vært et sug etter den. Vi syntes det var kult å spille den mye siden vi hadde den eksklusivt. Men grunnen til at den ikke er listet lenger, var at vi fikk litt tilbakemeldinger om at lytterne nå heller ville ha Sam Smiths originalversjon, sier han.

Borch Bugge synes det er synd at Justad har fått cover-nei av den britiske popsensasjonen.

- Det er veldig synd. Jeg tror alle ville tjent på at begge versjonene var tilgjengelige, sier P3s musikksjef.