POPULÆR: BBC's samtidsversjon av Sherlock Holmes har gjort stor suksess over hele verden. I Kina har Benedict Cumberbatch fått tilnavnet «Curly Fu». Britisk UD sørget for at serien også er blitt vist i Nord-Korea. (Foto: NRK)
POPULÆR: BBC's samtidsversjon av Sherlock Holmes har gjort stor suksess over hele verden. I Kina har Benedict Cumberbatch fått tilnavnet «Curly Fu». Britisk UD sørget for at serien også er blitt vist i Nord-Korea. (Foto: NRK)Vis mer

Britisk UD sendte «Sherlock» til Nord-Korea

Betalte BBC 3000 kroner for å vise den legendariske detektiven på filmfestival i Pyongyang.

Britiske myndigheter har arrangert en visning av BBC-serien «Sherlock» i Nord-Korea. Serien ble vist på en filmfestival i Pyongyang i 2012. Ifølge det britiske utenriksdepartementet var visningen «en av tingene vi har gjort for å oppmuntre Nord-Korea om å åpne seg for omverden».

Ifølge dokumentet som nylig ble frigitt av britiske myndigheter betalte departementet BBC rundt 3000 kroner for rettighetene til å vise serien i landet. 

Viste også Jet Li
Visningen var ett av 34 forskjellige initiativer som ble offentliggjort under britiske innsynslover.

- De fleste nordkoreanere har ikke sett filmer fra andre steder enn Nord-Korea, Sovjet og Kina, sier en representant for utenriksdepartementet til BBC

- Deltagelsen i filmfestivalen var en liten del av det kulturelle utvekslingsprogrammet vi har med Nord-Korea som sikter på å vise andre perspektiver på omverdenen enn det de har sett før, sier han videre. 

«Sherlock» var ikke det eneste glimtet av omverden publikum fikk se under festivalen, som arrangeres hvert andre år i Pyongyang. Britiske «The Decoy Bride», Jet Lis «Flying Swords of Dragon Gate» og den franske filmen «Kvinnene på 6. etasje» ble også vist. 

Tilbake julen 2015
Utenriksdepartementet har ikke villet si om de viste én eller flere episoder fra serien, men BBC merker seg at første episode av tredje sesong blant annet inneholder en scene der Sherlock Holmes avslører at en britisk minister jobber som spion for det nordkoreanske regimet og at han er involvert i planer om å bombe det britiske parlamentet. 

«Sherlock» har vært en stor suksess, både i og utenfor Storbritannia. For få dager siden ble det klart at Benedict Cumberbatch og Martin Freeman kan returnere til Baker Street 221 B med en spesialepisode julen 2015.