SELGER LP-PLATER: En av de britiske artistene som gjorde det best i fjor var uten tvil Adele. Med sitt album «25», solgte hun flest album internasjonalt i fjor. Det inkluderer LP-plater. Det tjente hun mer på enn Youtube-avspillinger, om vi skal tro tallene. Foto: HENNING KAISER/dpa, NTB scanpix
SELGER LP-PLATER: En av de britiske artistene som gjorde det best i fjor var uten tvil Adele. Med sitt album «25», solgte hun flest album internasjonalt i fjor. Det inkluderer LP-plater. Det tjente hun mer på enn Youtube-avspillinger, om vi skal tro tallene. Foto: HENNING KAISER/dpa, NTB scanpixVis mer

Britiske artister tjener mer på vinylsalg enn på Youtube

Eksperter mener det er liknende tendenser i Norge.

(Dagbladet): Det er liten tvil om at strømmetjenester som Spotify og Tidal har redefinert hvordan vi hører på musikk.

Det en imidlertid kanskje ikke skulle trodd, var at salg av gammeldagse vinylplater ga mer gevinst for artistene enn milliarder av musikkvideo-avspillinger på Youtube.

Slik er tilfellet i Storbritannia. Der har vinylsalget økt for åttende året på rad, og salget tjener inn nesten 12 millioner kroner mer enn hva musikkvideostrømminga gjør.

- Oppmuntrende, sier britisk sjef for musikkpromotering til The Guardian.

Store økninger Til tross for at strømming av musikkvideoer økte med nesten 88 prosent i fjor, tar altså salget av fysiske LP-plater overhånd for reklameinntektene videoene genererer.

Totalt tjente videoavspillinger inn 296 millioner norske kroner til den britiske platebransjen. Salget av vinylplater genererte derimot en inntekt på hele 305 millioner kroner.

The Guardian skriver at det ikke har vært solgt flere LP-er siden 1994, da blant andre Bon Jovi toppet hitlistene. Hele to millioner vinylplater av britiske artister ble revert bort fra hyllene i fjor.

Britiske BPI, en slags britisk ekvivalent til norske TONO, sier til avisa at tallene er spennende.

- Det er oppmuntrende at etterspørselen etter britisk musikk er stor her hjemme og i utlandet, forteller BPIs sjef, Geoff Taylor.

Nedgang totalt Fjoråret var preget av utgivelser fra artister som Adele og Ed Sheeran, som begge toppa hitlister verden over.

Likevel var de sammenlagte inntektene fra vinylsalg og Youtube bare en dråpe i havet når man ser hvor mye inntekt britisk musikk faktisk genererte i fjor.

Totalt tjente bransjen 688 millioner pund i fjor. Det tilsvarer over åtte milliarder norske kroner. Det er likevel en nedgang på ett prosent fra året før.

Taylor retter en finger mot tjenester som Youtube.

- At en nedgang fant sted i et rekordår viser at noe er fundamentalt fraværende på musikkmarkedet. Artistene og selskapene som investerer i dem profitterer ikke på det, mener han.

Youtube selv mener de tilbyr gode løsninger. En talsperson for videosiden forteller at deres reklameinntekter gjør det mulig for artister som vanligvis ikke ville fått betalt og nå få det.

Vokser 20 prosent årlig Andreas Leine Jakobsen er innehaver av platebutikken Big Dipper i Oslo. Han forteller at de først i 2008 innså at plater var tilbake for fullt.

- Siden 2006 har vi hatt en gjev vekst på 20 prosent hvert år. Først var vi en CD-butikk med en noen kasser vinyler i hjørnet. Nå ser vi at vi snart selger LP-er for 20 millioner i året, forklarer han.

Han tror mange lar seg fascinere av gammeldagse plater fordi den uendelige mengden musikk på strømmetjenestene blir overveldende for enkelte.

- Det er mye enklere å finne noe å høre på om man har en stor platesamling. Man får en tettere forbindelse til artistene, og holder liksom en del av dem i hendene, sier Jakobsen.

Selv merker de i butikken en interesse for norsk musikk. Artister som Susanne Sundfør, Todd Terje og Highasakite har solgt bra med LP-er, mener han.

TONO: - Rekordår i Norge Willy Martinsen er kommunikasjonssjef i TONO. I en e-post til Dagbladet forteller han at de i fjor hadde et meget godt år økonomisk.

- Musikkforbruket er jo enormt i Norge for tiden, og bidro også til rekordresultat for TONO i 2015 på hele 588 millioner kroner, omtrent en dobling på 10 år, skriver han.

Selv om han ser vekst på vinylmarkedet, påpeker Martinsen at det er strømming som er størst.

- Det er særlig strømming som har bidratt til den største veksten de siste åra, men også utenlandsinntektene økte stort i fjor. Vinylsalget har generelt også hatt en vekst de siste åra, påpeker kommunikasjonssjefen.

Martinsen utelukker heller ikke at Youtube kan bli en viktig kilde for inntekt, også for norske artister.

- Vi ser at inntektene fra Youtube er voksende, og over tid vil dette trolig bli en stadig viktigere inntektskanal for TONO, mener han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram