REGULERING: Natt til mandag ble politikere fra de tre store Britiske partiene enige om ny presselovgivning. Flere aviser nekter å skrive under på de nye reglene. Foto: Keith Hammett
REGULERING: Natt til mandag ble politikere fra de tre store Britiske partiene enige om ny presselovgivning. Flere aviser nekter å skrive under på de nye reglene. Foto: Keith HammettVis mer

Britiske aviser raser mot myndighetene

Skal kunne bøtelegges for inntil én million pund og tvinges til å beklage på forsida.

I Storbritannia har en allianse av politikere bestemt at pressen ikke lenger kan «holde rent i eget hus.» Natt til mandag ingikk de et kompromiss om økt regulering av avisindustrien.

Det skal opprettes et såkalt uavhengig «Royal Charter», som skal få muligheten til å bøtlegge aviser for inntil én millioner pund. Det nye organet skal også kunne forlange dementier, også på forsiden om nødvendig.

Men flere store avishus, blant annet Daily mail group, News international og Telegraph media group, nekter nå å underskrive det nye reglementet. De føler seg overkjørt og utelatt i utformingsprosessen av reglementet, og mener sanksjonene er for strenge, skriver avisa The independent på sine nettsider.

Mellomtittel
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier at et «Royal Charter» kun er en annen ordbruk for statlig regulering av pressen.

- Dette er en statlig regulering av pressen, vedtatt av parlamentet, sier Kokkvold til Dagbladet, og fortsetter:

- Dette er lover som ikke bare hindrer de tabloide mediene å begå kriminalitet. De vil også hindre de seriøse mediene å gjøre jobben sin.

Det nye reglementet kommer i kjølvannet av flere store medieskandaler i Storbritannia de siste årene. Etter blant annet avlyttingsskandalen i avisa News of the world, ble det nedfelt en kommisjon, The Leveson-inquiry, for å granske presseetikken i landet. I fjor sto rapporten ferdig, og den foreslo flere tiltak for å regulere pressen.

- Mange mener at dersom man innfører Levisons forslag vil det ikke være mulig å drive avslørende, gravende journalistikk. Blant annet foreslår han jo at embedsmenn og politifolk skal loggføre sine møter med pressen, sier Kokkvold.

Positive
Men ikke alle avisene reagerer like sterkt på det nye lovverket. Blant annet storavisene The Independent og The Guardian har tidligere sagt seg positive til økt regulering av pressen.

I går kveld sa blant annet Independent-redaktør, Christ Blackhurst, følgende til sin egen avis:

- I og med at noen aviser og journalister har oppført seg veldig dårlig over flere år, som førte til Leveson-rapporten, var dagens utfall alltid sannsynlig.

Storbritannias statsminister, David Cameron, sier til avisa The guardian at det var nødvendig å få på plass et nytt regelverk på pressen, og at siste mulighet for pressen til å regulere seg selv har passert.

- Dette erstatter et mislykket system med et som kommer til å virke, fordi det er sentrert rundt ekte uavhengighet, og kommer til å bli overvåket uten at parlamentet kan blande seg inn.
 

REAGERER: Generalsekretær i Norsk Presseforbund sier det nye lovverket er statlig regulering av pressen. Foto: Bjørn Langsem
REAGERER: Generalsekretær i Norsk Presseforbund sier det nye lovverket er statlig regulering av pressen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer