IKON: En mann legger ned blomster foran bildet av Jo Cox ved Parlamentet i London. Hun ble en martyr i kampen for medlemskap i EU og mot de innvandringsfiendtlige kreftene i Storbritannia. Foto: EPA / NTB Scanpix / Hannah Mckay
IKON: En mann legger ned blomster foran bildet av Jo Cox ved Parlamentet i London. Hun ble en martyr i kampen for medlemskap i EU og mot de innvandringsfiendtlige kreftene i Storbritannia. Foto: EPA / NTB Scanpix / Hannah MckayVis mer

Britiske EU-tilhengere har fått en martyr

Drapet på Jo Cox i full valgkamp og mindre enn ei uke før Storbritannias folkeavstemning om medlemskapet i EU har gitt de britiske EU-tilhengerne en martyr.

Kommentar

Dagen før det 41 år gamle medlemmet av Parlamentet fra Arbeiderpartiet døde hadde hun lagt det som ble hennes politiske testamente, hennes siste politiske vilje, på Twitter. Det var et bilde av henne, ektemannen og de to små barna deres i en gummibåt på elva Themsen, hvor de var omgitt av fiskerbåter som demonstrerte mot britisk utmelding av EU, såkalt «Brexit». Hun holder et stort flagg påskrevet «In», til støtte for å fortsette innenfor EU. «Fordi vi er sterkere innenfor», skriver hun.

«Innvandring er ei legitim bekymring, men det er ikke en god grunn til å forlate EU», het det i ei av hennes siste meldinger.

Spørsmålet er om hennes død og dette budskapet kan innlede et stemningsskifte i Storbritannia, hvor tilhengerne av utmelding i det siste har ledet på meningsmålingene. Sånt er det ikke mulig å forutsi, men flere kommentatorer tror det likevel. Børsene gikk opp og pundet styrket seg, tilsynelatende makabert, i den tro at mordet vil styrke EU-tilhengerne. Uansett er Storbritannia rystet av drapet. Begge sider har stanset valgkampen.

Fortida til Jo Cox, hennes beskjedne sosiale røtter, hennes oppvekst, hennes frivillige arbeid for svake grupper og hennes brennende europeiske hjerte inneholder alt som trengs for å gjøre henne til et ikon for kampen mot utmelding. Og dersom de politiske motivene til morderen bekreftes, er hun en britisk EU-martyr. Britene sørger over ei stor og stigende politisk stjerne som nå har sluknet.

Den konservative britiske statsministeren, David Cameron, kom med følgende uttalelse etter drapet: «Vi har mistet ei stor stjerne. Jo var et stort og kjempende parlamentsmedlem med stor medfølelse og et stort hjerte.»

- Det er et fryktelig slag for demokratiet. Hun har oppsøkt de farligste stedene på jorda. Det siste stedet hun skulle være i fare var i hennes fødeby, uttalte tidligere statsminister Gordon Brown, hennes partifelle som også er en stek forkjemper for medlemskapet i EU.

- Jo døde mens hun uførte sin folkevalgte plikt i hjertet av vårt demokrati, sa lederen for Arbeiderpartiet, Jeremy Corbyn.

Både kommentatorer og politiske ledere peker på den bitre atmosfæren som har oppstått i den britiske EU-kampen. Den ytterliggående EU-motstanderen Nigel Farange, lederen for Uavhengighetspartiet (UKIP), hadde samme dag som drapet fant sted, avdekket en stor plakat som sa: «EU har sviktet oss alle.» Ved sida kom en lang kø av flyktninger gående. «Bristepunktet», sto det også.

I en kommentar i det konservative magasinet Spectator het det: «Når du roper «Bristepunktet» gang på gang, bør du ikke være overrasket når noen bryter sammen. Når du legger fram politikk som et spørsmål om liv og død, som et spørsmål om nasjonal overlevelse, bli ikke overrasket om noen tar deg på ordet. Du fikk dem ikke til å gjøre det, nei, men du gjorde heller ikke mye for å stoppe det.»

Avisa The Guardian kalte drapet «et angrep på medmenneskelighet, idealisme og demokrati».

Cox kom fra arbeiderklassen, hennes mor var sekretær på en skole og hennes far arbeidet på en fabrikk som lagde tannkrem. Da Jo hadde kommet til universitetet i Cambridge, dro hun i sommerferiene hjem for å pakke tannkrem, mens de andre studentene ferierte. I 1995 ble hun den første i familien med universitetseksamen. Hun arbeidet seinere for mange frivillige organisasjoner rundt om i verden. I mai 2015 ble hun valgt til Parlamentet for Arbeiderpartiet (Labour) fra valgkretsen Batley og Spen, hvor hun var født.

Den mistenkte drapsmannen skal ifølge vitner ha ropt «Sett Storbritannia først!» mens han angrep Cox. Hun var hjemme i Birstall i Vest-Yorshire for å møte sine velgere da hun ble drept. Dette er det første drapet på et parlamentsmedlem etter at Den Irske Republikanske Hæren (IRA) mellom 1979 og 1990 drepte tre folkevalgte.

Den første talen som Cox holdt i Parlamentet i fjor er mye spredd på nettet. Der snakket hun om velsignelsene ved innvandring. «Våre nabolag har blitt dypt beriket av innvandring, det være seg fra irske katolikker over hele valgkretsen eller av muslimer fra Gujarat i India eller fra Pakistan, hovedsakelig fra Kashmir», sa hun. Hun hadde mottatt dødstrusler på grunn av hennes standpunkt til innvandrere.

Vekkeklokka har ringt for britene, mer enn kraftig, midt i den opphetede striden om landets plass i Europa.

Les også:

Historisk skilsmisse

Utvandrerne som ikke vil ha innvandrerne

De vil savne britene

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.