Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Britiske medier hyller a-ha

Får kanonkritikker.

Daily Mirror, en av de største britiske tabloidavisene, bringer i dag et stort oppslag der albumet «Analogue» blir lovprist.

«a-ha, de store hjerteknuserne fra 80-tallet, er tilbake med et klassealbum og britisk turné», skriver avisa, og fortsetter:

«Hvis et band holder på sine prinsipper lenge nok, kan det overvinne mange hindre. For elskere av kvalitets-europop vil nyheten om at a-ha - den norske gruppa som ble kjent for sin gigantiske 80-tallshit «Take on Me» - har gitt ut et album bredfullt av klasse og modenhet, kanskje komme som en overraskelse.

Men på sitt følelsesmessig samstemte og melodisk rike album «Analogue» oser trioen - fortsatt inneholdende originalbesetningen - at den har vokst fra sitt eget rykte som gutteaktig sjarmerende tenåringsidoler.»

I et intervju med The Mirror forteller Magne Furuholmen hvor selvsikre a-ha var på suksess før de slo igjennom:

- Selv da vi kom til London og fikk avslag av Decca, ble vi ikke det miste skuffet. Vi bare kom ut derfra og sa: «Vel, de avslo The Beatles også».

Mirror skriver videre bandets rennomé bare vokst siden splittelsen i 1993:

«Og i dag synger megaselgende band som Coldplay, Travis, U2 og The Darkness bandets ære, og anerkjenner den innflytelsen nordmennene har hatt på dem».

FANS: a.ha er blitt et rehabilitert band i Storbritannia. Her to fans før konserten på Wembley. FOTO: KEITH HAMMETT
FANS: a.ha er blitt et rehabilitert band i Storbritannia. Her to fans før konserten på Wembley. FOTO: KEITH HAMMETT Vis mer

Musikkmagasinet Uncut trekker fram den vedvarende kvaliteten på «Analogue»:

«Plata inneholder 12 strålende nordisk-melankolske nasjonalhymner og bare én kjedelig låt,» heter det.

Uncut gjør det også klart at «Coldplays norske mentorer når nye høyder», og at «I sitt arenafylte tjueårscomeback er låtskrivergeniene fra 80-tallet blitt gjenoppdaget av alt fra Coldplay og Morrissey til U2,» skriver Uncut.

De deler ut fire stjerner av fem mulige, og slår fast at Morten Harket aldri har sunget bedre: «Med ny, rik dybde krypende inn i Morten Harkets ryggmargskilende falsett, har de alltid undervurderte emosjonelle poplåtene til a-ha aldri hørtes bedre ut.

Avisa The Evening Standard mener «den tradisjonelle, polerte og skarpskodde popmusikken deres ikke står tilbake for noe av det som dagens unge, pretensiøse artister kommer opp med.»

The Sun skriver i en kort omtale at «de var popens superstjerner inntil de oppløste bandet - men nå er a-ha nok en gang kule.»

Gratisavisa Metro omtaler konserten på Wembley som «Gig of the week», og hevder at alle de tre siste platene «holder mål i forhold til Coldplay og Keane - bare to av bandene som bør være a-ha stor musikalsk takk skyldig.»

Metro er likevel skuffet over a-ha på én måte:

«De er mye bedre enn de tror de er. a-ha skulle spilt på klubber med bare ny musikk - i stedet store arenaer der de må kverne ut storhitene for å tilfredsstille publikum.»

I en øvrig anmeldelse heter det at a-ha er mestre i å skape et samlende lydbilde, at låtene er gode og at Harkets vokal er fremragende, særlig på «Cosy Prison» og «Don\'t Do Me Any Favors».

Eneste innvending i anmeldelsen, er at tekstene alltid synes å være retningsløse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling