Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Britiske mord er best på NRK

Blodig zapping i tv-kommentaren.

SKOTSK REALISME: Ken Scott er John Rebus på NRK, kanalen som leverer varene når briter skal avlives.
SKOTSK REALISME: Ken Scott er John Rebus på NRK, kanalen som leverer varene når briter skal avlives. Vis mer

|||• Du kan få varsel på sms når favorittprogrammet begynner. Les mer på Se.no 

TV: NRK foretrekker å myrde briter. TVNorge og de andre reklamekanalene dreper for det meste amerikanere. Det er billigere. Ikke det at likvidering av engelskmenn og skotter er mer spektakulær tv-moro. Snarere tvert imot. Når NRK tar engelskmenn av dage, er lyssettingen mindre flashy og politifolkene som skal fakke morderne er pinglete.

De minner mer om parkeringsvakter enn etterforskere og du ser aldri tjue britiske «chief assistant superintendent commissioner»-typer peke sine pistoler mot en biltyv som allerede ligger halvdød på bakken. Amerikanerne er gode på slikt. Og de gjør det billig.

Særlig i reprise.

Kverker gjerne svensker
Når nordmenn en sjelden gang må bøte med livet, skjer det på NRK eller TV2, i for eksempel «Kodenavn: Hunter» eller «Torpedo». TV2 er konsesjonsmessig forpliktet til å ta nordmenn av dage. Mange er bekymret, seinest Helene Uri i en kronikk i Aftenposten i går, for hvordan det vil gå med norsk språk og hoderulling når konsesjonsperioden avsluttes ved årsskiftet.

Frykten er at TV2 vil giljotinere amerikanere på heltid. Det er billigere. Og minst like underholdende.

Men inntil videre beveger planetene seg i fast bane. Særlig på TVNorge massakreres det på lystig amerikansk, med fyrige fargefiltre og lekre lydeffekter, mens NRK gjerne slår et dødelig slag for Skandinavia og slakter en svenske eller danske.

TV2 er heller ikke tapt bak en likvogn når det handler om å kverke svensker, tenk bare på «Beck».

Gåten Rebus
Men når briter skal uskadeliggjøres, stiller NRK alltid opp, ikke bare i påska. På en tilfeldig tv-kveld, for eksempel i aften, kan NRK1 diske opp med P.D. James og hennes Agatha Christie-inspirerte intriger, mens lunefulle Rebus hangler forsoffent omkring i Edinburgh på NRK3.

Ian Rankin har visstnok skrevet sin siste Rebus-roman, men Ken Stott har gitt sitt uttrykksfulle ansikt til et titall frittstående tv-filmatiseringer — som tåler gjensyn. Den alltid personlig involverte John Rebus forklarer ikke verden gjennom DNA-spor og vi serveres ingen glamorøse stranguleringer, bare en uimotståelig karakterstudie av en instinktiv etterforsker, hans hjertegode kollega Siobhan Clarke og, ikke minst, byen selv. For Edinburgh er «Rebus» turistreklame man kunne drepe for.

Planlegg tv-kvelden på Se.no

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media