Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Britiske rockelegender langer ut mot Putin

Krever rettferdig rettssak for Pussy Riot.

Stjerneprotest: Pete Townshend i The Who er en av musikerne som kritiserer håndteringen av rettssaken til Pussy Riot. Her sammen med vokalist Roger Daltrey. Foto: Mario Anzuoni / Reuters / Scanpix
Stjerneprotest: Pete Townshend i The Who er en av musikerne som kritiserer håndteringen av rettssaken til Pussy Riot. Her sammen med vokalist Roger Daltrey. Foto: Mario Anzuoni / Reuters / Scanpix Vis mer

Feministkollektivet Pussy Riot lagde overskrifter da tre medlemmer ble fengslet etter en musikalsk anti-Putindemonstrasjon i februar i år.

Nå protesterer flere av Storbritannias største pop- og rockemusikere, melder NTB.

- Utenfor alle proporsjoner I et brev i torsdagens utgave av The Times krever tolv musikere, blant andre Pet Shop Boys og Pete Townshend fra The Who, at president Vladimir Putin sørger for en rettferdig rettsak mot jentebandet.

Musikerne kaller rettssaken «hårreisende».

- Opposisjon er en rett i ethvert demokrati, og det er helt utenfor alle proporsjoner at de risikerer sju år i fengsel for det vi opplever som en hårreisende anklage om forbrytersk virksomhet motivert av religiøst hat, står det i brevet.

Blant avsenderne er også Pulps Jarvis Cocker, Alex Kapranov fra gruppen Franz Ferdinand, Johnny Marr fra The Smiths og folkesangeren Corinne Bailey Rae.

Varetektsfengslet til neste år Forbrytelsen Pussy Riot risikerer sju års fengsel for, er framførelsen av låta «Hellige jomfru, fjern Putin» i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva. Etter konserten ble de anklaget for hooliganisme, pågrepet, varetektsfengslet og nektet kausjon og kontakt med omverdenen. Bandmedlemmene skal sitte i varetekt fram til januar neste år.

Fengslingen ble fordømt av blant andre Amnesty International og Russlands egen menneskerettighetsombudsmann Vladimir Lukin.

Under rettssakens tredje dag onsdag måtte en av de tre tiltalte få øyeblikkelig hjelp av lege etter å ha falt sammen i buret de tre er innesperret i i rettssalen.

Den russiske presidenten kommer til London torsdag for å være til stede under OL. Han skal også møte den britiske statsministeren David Cameron, og det er da ventet at Cameron vil ta saken opp med Putin.

Varetektsfengslet: Pussy Riot-medlemmene Yekaterina Samutsevich, Nadezhda Tolokonnikova og Maria Alyokhina sitter bak gitter under en høring i Moskva. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP / Scanpix
Varetektsfengslet: Pussy Riot-medlemmene Yekaterina Samutsevich, Nadezhda Tolokonnikova og Maria Alyokhina sitter bak gitter under en høring i Moskva. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media