Britiske Sadie Jones blir bare bedre og bedre

Hennes nye bok er rystende i all sin hverdagslighet.

KRIG I MIDDELHAVET: Britiske Sadie Jones har lagt sin roman til Kypros på femtitallet. Den er likevel uhyggelig aktuell. 
Foto: Marianne Lind
KRIG I MIDDELHAVET: Britiske Sadie Jones har lagt sin roman til Kypros på femtitallet. Den er likevel uhyggelig aktuell. Foto: Marianne Lind Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Irak 2006. Den britiske offiseren Kendall-Smith blir fengslet og stilt for retten fordi han nekter å delta krigen mot Irak, med den begrunnelse at det er en ulovlig okkupasjon.

Kendall-Smith skal være modell til hovedpersonen i «Små kriger». Den er lagt til Kypros på femtitallet. Da var øya en britisk koloni, som gjennom frigjøringsmilitsen EOKA kjempet for selvstendighet. I fire år utførte de aksjoner mot britene, som endte i et selvstendig Kypros i 1960. Den brutale frigjøringsprosessen er tema i boka.   

Den stolte soldatFortellingen begynner med en forholdsvis almen situasjon. Hal Treherne vokser opp i den øvre britiske middelklasse, med en far som aldri viste følelser annet enn da han fortalte om sin egen parade som soldat. Hal tar stolt i mot ordren om å reise til Kypros som britisk offiser. Hans elskelige kone Clara kommer etter med de to tvilligdøtrene.

Hun mistrives, hun er redd, men etter hvert klarer hun å innrette seg som offiserskone på Kypros. Hennes gode og kjærlige ektemann går med iver løs på jakten på de kypriotiske frihetskjemperne. Med den kolonialbritiske innstilling at «det er synd at en fredelig vennskapelig ordning skal bli ødelagt av bråkmakere».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer