KRIG I MIDDELHAVET: Britiske Sadie Jones har lagt sin roman til Kypros på femtitallet. Den er likevel uhyggelig aktuell. 
Foto: Marianne Lind
KRIG I MIDDELHAVET: Britiske Sadie Jones har lagt sin roman til Kypros på femtitallet. Den er likevel uhyggelig aktuell. Foto: Marianne LindVis mer

Britiske Sadie Jones blir bare bedre og bedre

Hennes nye bok er rystende i all sin hverdagslighet.

||| BOK: Irak 2006. Den britiske offiseren Kendall-Smith blir fengslet og stilt for retten fordi han nekter å delta krigen mot Irak, med den begrunnelse at det er en ulovlig okkupasjon.

Kendall-Smith skal være modell til hovedpersonen i «Små kriger». Den er lagt til Kypros på femtitallet. Da var øya en britisk koloni, som gjennom frigjøringsmilitsen EOKA kjempet for selvstendighet. I fire år utførte de aksjoner mot britene, som endte i et selvstendig Kypros i 1960. Den brutale frigjøringsprosessen er tema i boka.   

Den stolte soldatFortellingen begynner med en forholdsvis almen situasjon. Hal Treherne vokser opp i den øvre britiske middelklasse, med en far som aldri viste følelser annet enn da han fortalte om sin egen parade som soldat. Hal tar stolt i mot ordren om å reise til Kypros som britisk offiser. Hans elskelige kone Clara kommer etter med de to tvilligdøtrene.

Hun mistrives, hun er redd, men etter hvert klarer hun å innrette seg som offiserskone på Kypros. Hennes gode og kjærlige ektemann går med iver løs på jakten på de kypriotiske frihetskjemperne. Med den kolonialbritiske innstilling at «det er synd at en fredelig vennskapelig ordning skal bli ødelagt av bråkmakere».

Bare en voldtektDet er sider ved denne boka som minner om «Ærens sverd av Evelyn Waugh.  Hal er en gammeldags mann av ære. Han feirer stolt at de klarer å fange opprørslederen. Han er ikke like stolt da de sprenger en hule, og landskapet dekkes av kroppsdeler. Han begynner for alvor å tvile på den «vennskapelige ordningen» etter en terroraksjon som dreper to britiske soldater.

Tre ganske alminnelige soldater går amok i ren hevn. De skyter en uskyldig familiefar etter at han har vært vitne til at kona og datteren blir voldtatt av soldatene. En opprørt Hal får høre om hendelsen. Han vil stille de skyldige for krigsrett, og henvender seg til sin sjef og gode venn. Obersten dysser ned episoden med at «Du vet Hal, det er et bordell på annethvert hjørne i Limassol. For mange av guttene er det å voldta et par av dem mest som å naske i butikken. De ser ikke på det slik du og jeg gjør.»

UhyggeligSadie Jones debutroman «Utskudd» (Gyldendal 2009) er i likhet med denne boka lagt til femtitallet. Også den har en særegen blanding av hverdagslig tilforlatelighet og råhet. Men der «Utskudd» er preget av en debutants haltende stil, er «Små kriger» en suverent gjennomført — og like suverent oversatt - roman.

Og den er uhyggelig. Uhyggelig fordi brutaliteten etter hvert blir så voldsom. Uhyggelig fordi Jones forteller med en hverdagslighet som forsterker brutaliteten.  

Lammende taushetVed siden av å være en fortelling om krigens redsler, er dette også en fortelling om kjærlighet — og taushet. Clara sier ikke noe som sin hjemlengsel og krigsredsel, om sin angst for tvillingene da de får feber, og om hvordan hun saumfarer leiligheten etter mulige bomber. Hun sier ikke et ord da den engang kjærlige Hal kommer hjem etter en «krigsoperasjon», og i frustrasjon og raseri voldtar han sin kone.

Krigen lammer dem. Tausheten lammer dem.  

AfghanistanDet særegne ved denne boka er at den er uhyggelig aktuell. Riktignok er den lagt til femtitallet, og en frigjøringskrig ingen lenger husker. Jones skal ha valgt Kypros fordi den fysisk ligner Afghanistan, Hun vil si noe om samtiden: Om kistene som kommer hjem fra Afghanistan med unge briter drept av miner, og om hva de unge britene kan ha opplevd før de dør.

«Små kriger» er uhyggelig aktuell også for oss. Det er ikke mer enn noen uker siden en ung norsk soldat vendte hjem til Norge i en flaggdekket båre.   

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 15. februar 2010.

Britiske Sadie Jones blir bare bedre og bedre