Britiske Samantha (21) er høstens boksensasjon

Kalles den nye J.K.Rowling.

BRAKDEBUT: Samantha Shannon (21) har fått en drømmelansering av sin første bok, fantasyromanen «The Bone Season». Foto: MARK PRINGLE / BLOOMSBURY
BRAKDEBUT: Samantha Shannon (21) har fått en drømmelansering av sin første bok, fantasyromanen «The Bone Season». Foto: MARK PRINGLE / BLOOMSBURYVis mer

(Dagbladet:) Hun er bare 21 år gammel, og har aldri før utgitt noe som helst, men både britisk og amerikansk bokbransje håper at Samantha Shannon skal redde inntjeningen for dem i høst.

Debutboka hennes, «The Bone Season», kom ut i USA og Storbritannia tirsdag denne uka, og har fått massiv omtale. Mange har sammenlignet 21-åringen med Harry Potter-forfatter J.K. Rowling.

Boka skal utgis på norsk av Kagge forlag 30. august, og får da tittelen «Drømmegjengeren».

Dystopisk fantasy
I likhet med Rowling, skriver Shannon i et fantasy-univers, eller for å være mer presis, et dystopisk framtidsscenario med fantasyelementer. Og hun har skrevet kontrakt for en serie på sju bøker, med Potter-forlaget Bloomsbury.

Debutboka er solgt til mer enn 20 land, og Andy Serkis' produksjonsselskap, Imaginarum Studios, har kjøpt filmrettighetene.

Nylig ble det også kjent at boka er den første som er plukket ut i en ny bokklubb i regi av USAs nest største frokost tv-program, NBCs «Today». Ifølge The Bookseller håper forlaget at effekten vil bli den samme som for bøkene som blir plukket ut av bokklubben til Oprah Winfrey - og som umiddelbart blir bestselgere.

- Det har vært ganske overveldende. Det er et stort press, og store forventninger, sier Shannon i et intervju med finansnettstedet Forbes.com.

Boka som har skapt så mye oppstyr, handler om ei klarsynt jente som må kjempe mot en fascistisk regjering og overnaturlige vesener i et dystopisk London i 2059.

Bestselgerpotensiale
Ifølge Forbes er dette akkurat den typen manus den internasjonale forlagsbransjen drømmer om for øyeblikket: Bøker som kan bli til svære franchiser, på linje med Hollywoods blockbusterfilmer. Fantasyserier med som henvender seg til både voksne og barn, og som i tillegg kan bli hollywoodfilmer, har stort bestselgerpotensiale. Det var tydelig da Forbes nylig presenterte lista over forfatterne som har tjent mest det siste året.

Til nettstedet USA Today forteller Samantha Shannon at hun har skrevet fortellinger i mange år, selv om hun ikke kommer fra noen skrivende familie. Hun er til og med den første i familien som har tatt universitetsutdanning. I sommer fullførte hun en grad i engelsk språk og litteratur ved prestisjefulle Oxford University i England. Mellom forelesningene skrev hun på «The Bone Season».