Britney-duft skader sædproduksjonen

Greenpeace advarer.

(Dagbladet.no): Greenpeace har testet ni populære parfymer på jakt etter det skadelige kjemikaliet DEP (dietylftalat).

Og blant godluktene som kommer dårligst ut i testen er Britneys Spears-parfymen «Curious», skriver miljøorganisasjonen i en pressemelding.

- Nedbrytningsprosessen av stoffet har ved vitenskapelige forsøk vist seg å kunne skade sædceller og kan derfor være skadelig for forplantningsevnen, uttaler Henrik Pedersen, miljøbiolog hos danske Greenpeace, ifølge pressemeldingen.

Lov i Norge

Det er for tiden lov å bruke DEP i parfymer i EU, og også i Norge. I februar spurte SVs Heidi Sørensen daværende helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen om han ville ta initiativ til et forbud mot DEP til bruk i kosmetikk som kremer, såper, sjampo og parfyme.

Gabrielsen svarte i Stortingets spørretime at Norge har godtatt EUs kosmetikkdirektiv uten forbehold, og at man derfor ikke kan innføre noen annen lovgivning.

Greenpeace jobber nå for at DEP skal rammes av EUs kommende kjemikalielov REACH.

- Industrien vil ikke frivillig benytte seg av sikrere alternativer. Vi trenger derfor en REACH II der produsentene forplikter seg å erstatte farlige stoffer med sikrere alternativer, sier Pedersen ifølge pressemeldingen.

PARFYMEN STINKER: At Britney Spears fikk en hit med «Toxic» var neppe tilfeldig, ifølge Greenpeace. FOTO: SCANPIX/EPA
PARFYMEN STINKER: At Britney Spears fikk en hit med «Toxic» var neppe tilfeldig, ifølge Greenpeace. FOTO: SCANPIX/EPA Vis merLurer du på om parfymen du bruker inneholder DEP? Les hele Greenpeace-undersøkelsen her
.