Britney tilbake der hun startet

- Fått limt på fjærpynten igjen.

Under et år etter at superstjerna ble tvangsinnlagt på sykehus har hun skrevet amerikansk musikkhistorie med singelen «Womanizer». På ei uke gjorde sangen tidenes hopp på Billboard-lista da den klatret fra 96. plass til en soleklar førsteplass. I Norge har singelen toppet flere musikklister, og Britney har sopt med seg det som er av musikkpriser.

- Jeg liker ikke når de sier «comebacket». Jeg har vært her hele tida, sier Britney i dokumentaren «Britney: For The Record», som sendes på den amerikanske utgaven av musikkanalen MTV førstkommende søndag.

Bursdagsalbum

Når popstjerna på 27-årsdagen 2. desember slipper sitt nye album «Circus», har hun sju album og en ti år lang artistkarriere i bagasjen. Det mange har friskest i minnet, er likevel bildene av en tydelig nedbrutt Britney som barberer sitt eget hode og går til angrep på papparatzifotografer med en paraply.

Seinere er hun blitt umyndiggjort, siktet for å ha kjørt uten førerkort, lagt inn til avrusning, tvangsinnlagt til psykiatriske undersøkelser og mistet omsorgsretten for sønnene Sean Preston (3) og Jayden James (2) som hun har med eksmannen Kevin Federline (30).

- Når man er i fengsel, vet man at det kommer en dag hvor man slipper ut. Men min situasjon tar aldri slutt, sier Britney i dokumentaren om presset som følger med kjendistilværelsen.

Bruddet

I desemberutgaven av musikkmagasinet Rolling Stone snakker Britney for første gang ut om bruddet med Kevin i 2006.

Her forteller popstjerna at det var han som ville ha skilsmisse.

PRISDRYSS: Her mottar Britney Spears Best Female Video award for singelen «Piece of me» under MTV Video Awards 7. september. FOTO: KEVIN WINTER/ AFP
PRISDRYSS: Her mottar Britney Spears Best Female Video award for singelen «Piece of me» under MTV Video Awards 7. september. FOTO: KEVIN WINTER/ AFP Vis mer

- Jeg trodde aldri at mannen min skulle gå fra meg, sier hun.

- Jeg tror jeg giftet meg av feil grunner. I stedet for å følge hjertet mitt og gjøre det som virkelig gjorde meg lykkelig, bare gjorde jeg det for ideen om det hele, er noe av det Britney forteller om ekteskapet med Kevin.

Her snakker hun også om begynnelsen på nedturen: Bruddet.

Hun forteller videre at alt utviklet seg i feil retning da Kevin begynte å dyrke sin egen rapkarriere.

Som en påfugl

Med pappa Jamie Spears som formynder er sirkus Spears likevel høyst frivillig på veien igjen. Men kontrastene er store til den 17 år gamle selverklærte jomfruen som popdebuterte med «Baby One More Time» i 1998.

- Britney er som en påfugl som ble ribbet for alle fjærene i full offentlighet. Nå har hun fått limt på fjærpynten og dermed også fått verdigheten igjen, sier Håkon Moslet, musikksjef i NRK P3, til Dagbladet.

Han har hørt utdrag av fem av låtene på det nye albumet og beskriver musikken som dansbar popmusikk med en friskhet i soundet.

Britney tilbake der hun startet

- Britney er ikke en artist i veldig utvikling. Mens Madonna i løpet av et tiår har vært gjennom mange stilarter og uttrykk, er Britney fremdeles i det samme sporet. Hun er ikke noen veldig spennende albumartist, men hun har alltid mange gode singler, sier han.

Klart for revansj

Popstjernas egentlige comebackalbum «Blackout» ble sluppet i fjor, da 26-åringen sto til knes i personlige problemer. Moslet mener at forholdene denne gangen ligger til rette for en real revansj.

- Det er jo noe med henne. Hun er liksom den vestlige verdens kjæledegge. At hun har gått så grundig på trynet gjør henne nesten mer menneskelig. Hun var skamklippet og langt nede, men det virker som om folk vil henne vel, sier musikksjefen.

Britney Spears har selv annonsert at hun planlegger en omfattende verdensturné neste år. Den amerikanske superstjerna har tidligere fylt Oslo Spektrum ved to anledninger.

- Det er foreløpig ingen planer om å få Britney Spears til Oslo, men det kan endre seg, sier Rune Lem, daglig leder i Live Nation til Dagbladet.

Debuterte som 14-åring

Det er mamma Lynn Irene Spears mange mener dyrket fram datterens karriere. Alt som åtteåring ble den lille turnjenta sendt på ulike auditions, og som 11-åring ble hun en del av tv-programmet «The New Mickey Mouse Club». Der jobbet hun sammen med Christina Aguilera og Justin Timberlake, som seinere ble ungdomskjæresten hennes. I boka «Through The Storm: A Real Story of Fame and Family in a Tabloid World» avslører Lynn Irene Spears at Britney hadde sex som 14-åring og at hun som 16-åring ble tatt med kokain og marihuana på kroppen.

- Når det er så mye skandaler er det nesten sånn at man glemmer at hun er en artist, sier Håkon Moslet.

For sexy for nettet

Og det er alt annet enn musikken som har vært hovedfokuset rundt Britney den siste tida. Den dristige musikkvideoen til «Womanizer» ble for sterk kost for nettstedet YouTube, og hver eneste dag kommer det nye og oppsiktsvekkende drypp fra MTV-dokumentaren som er ventet å få skyhøye seertall i USA.

Dater igjen

I Rolling Stone, som er i hyllene i USA lørdag, avslører Spears at hun har begynt å date igjen. Hun forteller at hun har vært på minst to dater nylig, og at begge ble iscenesatt av staben rundt henne. Men ingen av karene fikk popstjernens hjerte til å slå noe fortere, røper hun.

Den første daten karakteriserer sangeren som «en eldre og tynnere versjon av Harry Potter». Britney følte seg så beklemt at hun bestilte dessert i stedet for middag, for å få det hele fort overstått.