Britt Karin Larsens Finnskog-serie er en gave til norsk samtidslitteratur

Femte bok er ute nå. Det må gjerne komme flere.

FABELAKTIG: Britt Karin Larsen har på alle måter truffet blink med sin serie fra Finnskogen.
FABELAKTIG: Britt Karin Larsen har på alle måter truffet blink med sin serie fra Finnskogen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Først var det et dobbeltbind, siden en trilogi, så en tetralogi. Og nå foreligger altså femte bind i Britt Karin Larsens suksess-serie om folket på Finnskogen.

Det er utrolig at Larsen klarer å holde driv og tempo oppe på denne vakre, kritikerroste og underholdende serien. Ja, hun har skrevet seg så varm at serien blir bedre for hver bok. Disse bøkene er en gave til det boklesende publikum.

Truet finnekultur Larsen debuterte som lyriker i 1978, og har hele sitt forfatterskap vært opptatt av de som faller utenfor; både enkeltmennesker og grupper. I 2000 fikk hun Ossietzky-prisen for sin trilogi om Romanifolket. Første bok i Finnskog-serien kom i 2009. Den er lagt til området mellom Hedmark i Norge og Värmland i Sverige på midten av attenhundretallet, og handlet om de såkalte skogfinnene. Etterkommere etter finske emigranter som slo seg ned i granskogen, og gjorde finnskogkulturen til noe helt særegent, med røykstuer, badstuer, finnespråk og en overtro som lenge satt i. Larsen stammer selv fra skogfinnene.

Sentrale gjennomgangsfigurer har vært den tause bjørnejegeren - og drapsmannen - Taneli, som giftet seg med Lina, som hadde fått et barn utenfor ekteskapet. Samt snille, milde og arbeidsomme Jussi som giftet seg med nokså bitre og biske Marit.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer