Broadway sliter etter terrorangrepene

Ansatte på fem av Broadways største show har akseptert å gå ned i lønn for å redde teatrene. Publikumstallet har sunket med opp til 90 prosent etter terrorangrepene.

Etter at de to kaprede flyene smalt inn i World Trade Center forrige tirsdag, har interessen for Broadway-oppsetningene vært laber. Teatrene sliter med å fylle salene, og nå legger de ansatte godviljen til for å redde produksjonene, melder BBC.

Scenemedarbeidere på «Les Miserables», «Chicago», «The Full Monty», «Phantom of the Opera» og «Rent» har akseptert et lønnskutt på 25 prosent i én måned for å hindre at stykkene blir lagt ned.

Fem andre stykker har dratt for sceneteppet denne uka, og ytterligere seks andre sier de er i faresonen.

Ber folk gå på teater

Alan Eisenberg i det amerikanske skuespillerforbundet sier at tiltakene var nødvendige, ikke bare for å redde showene, men også selve Broadway.

- Dette er uten tvil en tøff tid for alle, sier han.

Produsenten av «Rent» sier ifølge BBC at majoriteten av publikummerne normalt sett er turister. Han sier at teaterne nå er villige til å tape mange penger i kampen for å forbli på Broadway når turistene kommer tilbake.

New York-ordfører Rudolph Giuliani har sagt at teatrene vil få finansiell hjelp, samtidig som han oppfordrer alle newyorkere til å besøke Broadway som deres «borgerplikt».

Ny turistattraksjon

New York har alltid vært en turistguide sin drøm med sine mange severdigheter, men i disse dager er byens turistbusser tomme. Før terrorangrepet var 75 prosent av hotellrommene i New York opptatt, nå er tallet nede i 30 prosent.

Ifølge en forening for hotellbedriftene har 3000 ansatte allerede mistet jobben - det er ti prosent av New Yorks hotellansatte.

Daglig leder i et hotell i Greenwich Village, Sunny Christopher, sier at de ikke har hatt et halvfullt hotell på 25 år. Nå er kun en tredjedel av sengene opptatt - til tross for at de har senket prisene betraktelig.

- Når de daglige inntektene våre faller fra 40 000 dollar til 5 000, sier det seg selv at vi ikke kan beholde alle ansatte, sier han til BBC.

Også restaurantnæringen og museene sliter kraftig med lite besøk.

New York har likevel fått en ny turistattraksjon de siste dagene. Hver dag strømmer fotoknipsende turister til såkalte «Ground Zero», stedet der World Trade Center en gang sto.

SAMMEN: Skuespillerne i «The Producers» samlet seg på scenen og sang «God Bless America» etter endt show.Foto: AP