Brødrene Dals siste eventyr

De gjorde det på 70-tallet, 80-tallet og 90-tallet. Nå gyver de løs på sitt fjerde tiår for NRK - denne gang i aller beste sendetid lørdag kveld.

HALDEN (Dagbladet): - Dette blir litt Indiana Jones, lover Lars Lystad om den nye serien «Brødrene Dal og mysteriet med Karl XIIs gamasjer».

- En helstøpt krimkomedie. Et mysterium for hele familien - skrudd rundt faktiske historiske hendelser, sier Trond Kirkvaag.

- Vårt beste manus noensinne, er vurderingen til Knut Lystad.

I går kveld gjorde trioen unna de aller første opptakene på historisk korrekt grunn ved Fredriksten festning ovenfor Halden. Dagbladet fikk være flue på festningsmuren.

Ti lørdager

Det hersker enorm entusiasme rundt det nye «Brødrene Dal»-prosjektet, som skal filmes nesten daglig fram til 2. juli, på over hundre innspillingssteder rundt om på Østlandet.

Og for aller første gang er NRKs barne- og ungdomsavdeling tildelt såkalt «prime time» lørdag til en dramatisering:

Ti lørdagskvelder på rad fra nyttår neste år vil Gaus, Roms og Brummund Dal innta NRK1 kl 19.55.

- Vi har store forventninger til serien, innrømmer leder Kalle Fürst ved NRKs barne- og ungdomsavdeling.

Han føyer til:

- Dette bør bli en serie med potensial til å dra 1,2 millioner seere hver lørdagskveld. Det unike med brødrene Dal er jo at dagens besteforeldre var foreldre den gang deres første serie gikk på tv. Og dagens foreldre var barn. Jeg føler meg sikker på at også deres barn vil like det de får se.

Absurd humor

Sjøl er hovedpersonene blitt henholdsvis 58 år (Lars «Gaus» Mjøen), 58 år (Knut «Roms» Lystad) og 57 år (Trond «Brummund» Kirkvaag).

Men de er like lekne som i 1978, da de padlet rundt i kanoen Elvegris og spilte inn det som ble hetende «Professor Drøvels hemmelighet».

- Egentlig var det bare et prosjekt vi gjorde for én gangs skyld. En masse løsrevne sketsjer ispedd litt kanopadling og et meget tynt plot. Men det var så mye absurd humor der at seerne elsket det, mener trioen.

Så de fortsatte:

I 1982 kom oppfølgeren, «Brødrene Dal og spektralsteinene».

I 1994 kom «Brødrene Dal og legenden om Atlant-Is».

Og nå altså: «Brødrene Dal og mysteriet om Karl XIIs gamasjer».

- Blir det flere?

- Nei da. NRK har opsjon på ti serier til! fleiper Trond Kirkvaag. Lars Mjøen overtar: - Aldri si aldri. Men vi tror vel at det er slutt etter dette, sier Lars Mjøen.

Kirkvaag igjen:

- Dersom det skal bli en ny serie etter denne, må den i så fall hete «Brødrene Dal og mysteriet på Vestre Gravlund».

Men Mjøen, Lystad og Kirkvaag er stolte over at de nå går inn i sitt fjerde tiår med Dal-gutta. Og i den nye serien introduserer de en potensiell spin off:

To nevøer og én niese Dal gjør sin entré, tolket av skuespillerne Mads Buer, Martin Loock Lotrington og Agnes Hildén Kittelsen.

- Vi lanserer to parallelle handlinger - én med oss selv i hovedrollene, og én med våre etterkommere, røper gutta.

- Galere enn noen gang

Et annet nytt grep er at bare en liten trupp med skuespillere gestalter nærmere 200 roller. Sjøl spiller de tre gutta 10- 15 roller hver, i tillegg til å være hovedpersoner. Denne første kvelden på settet spiller for eksempel Knut Lystad sin egen oldefars bror, Tiste Dal. Som hjelper til med å smugle Gaus, Roms og Brummund inn i festningen når de reiser tilbake i tida til 1905.

Et lite knippe med nye og relativt kjente skuespillere gestalter alle andre roller. Vi snakker om Johannes Joner, Linn Skåber, Grethe Kausland, Åsleik Engmark, Sigve Bøe, Frank Jørstad og Heidi Goldmann.

En som derimot alltid har fulgt brødrene Dal i deres kamp mot vindmøller og annen ondskap, er fortelleren. Tom Mathiesen. I den nye serien er han mer energisk og mer til stede enn noen gang:

- Akkurat nå ligger Tom i høydehus og forbereder seg. Han er galere enn noen gang, lover Trond.

- Skal han inn i TV-bildet også?

- Om han skal! Han trenger seg på og blir en hovedperson.