DEBATT

Ungdomskriminalitet

Brødrene «Hamza» og «Ahmed» skulle fått hjelp

Unge lovbrytere og familiene deres burde få hjelp – Paradokset er at det finnes hjelp som har vist gode resultater. Bare ikke i Oslo.

KOSTER DYRT: Oslo kommune har i stor grad basert seg på tiltak uten solid dokumentasjon på effekt for disse ungdommene, framfor behandlingsmetoder med internasjonalt og nasjonalt forskningsgrunnlag, skriver innsenderne. Foto: Frank Karlsen
KOSTER DYRT: Oslo kommune har i stor grad basert seg på tiltak uten solid dokumentasjon på effekt for disse ungdommene, framfor behandlingsmetoder med internasjonalt og nasjonalt forskningsgrunnlag, skriver innsenderne. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Aftenposten, skriver den 30.04.20 «De siste åra er antallet unge gjengangere i Oslo mer enn doblet. For et par år siden hadde Oslo-politiet en liste med 38 ungdommer, alle med minst ti straffbare forhold hver. Høyt oppe på verstinglista troner to brødre. Til sammen er de blitt anmeldt 136 ganger».

Ifølge Aftenposten har de banket andre barn, ranet ungdommer med kniv, utøvd vold og truet miljøarbeidere og politifolk. Guttene har kostet over 20 millioner kroner bare i institusjonsplasser, barnevernstiltak, ungdomsfengsel og advokatutgifter.

Bak denne dystre statistikken ligger det mye lidelse, både for guttene selv, familien og de mange ofrene for guttenes handlinger.

Hjelpeapparatet opplever disse ungdommene som skremmende og som uimottakelige for annen hjelp enn å låses inne. Dette stemmer ikke. Som psykologspesialister med mange års erfaring med behandling av ungdom som utøver vold, kriminalitet, ruser seg og har store familiære og sosiale utfordringer i tillegg til skoleproblemer, vet vi at de kunne fått hjelp.

Det er provoserende og faktisk unødvendig, at guttene og familien ikke har fått bedre hjelp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.