DEBATT

Ungdomskriminalitet

Brødrene «Hamza» og «Ahmed» skulle fått hjelp

Unge lovbrytere og familiene deres burde få hjelp – Paradokset er at det finnes hjelp som har vist gode resultater. Bare ikke i Oslo.

KOSTER DYRT: Oslo kommune har i stor grad basert seg på tiltak uten solid dokumentasjon på effekt for disse ungdommene, framfor behandlingsmetoder med internasjonalt og nasjonalt forskningsgrunnlag, skriver innsenderne. Foto: Frank Karlsen
KOSTER DYRT: Oslo kommune har i stor grad basert seg på tiltak uten solid dokumentasjon på effekt for disse ungdommene, framfor behandlingsmetoder med internasjonalt og nasjonalt forskningsgrunnlag, skriver innsenderne. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Aftenposten, skriver den 30.04.20 «De siste åra er antallet unge gjengangere i Oslo mer enn doblet. For et par år siden hadde Oslo-politiet en liste med 38 ungdommer, alle med minst ti straffbare forhold hver. Høyt oppe på verstinglista troner to brødre. Til sammen er de blitt anmeldt 136 ganger».

Ifølge Aftenposten har de banket andre barn, ranet ungdommer med kniv, utøvd vold og truet miljøarbeidere og politifolk. Guttene har kostet over 20 millioner kroner bare i institusjonsplasser, barnevernstiltak, ungdomsfengsel og advokatutgifter.

Bak denne dystre statistikken ligger det mye lidelse, både for guttene selv, familien og de mange ofrene for guttenes handlinger.

Hjelpeapparatet opplever disse ungdommene som skremmende og som uimottakelige for annen hjelp enn å låses inne. Dette stemmer ikke. Som psykologspesialister med mange års erfaring med behandling av ungdom som utøver vold, kriminalitet, ruser seg og har store familiære og sosiale utfordringer i tillegg til skoleproblemer, vet vi at de kunne fått hjelp.

Det er provoserende og faktisk unødvendig, at guttene og familien ikke har fått bedre hjelp.

I et samarbeid mellom Nasjonalt utviklingssenter for Barn og Unge (NUBU) og Statlig Barnevern (Bufetat), er det over flere tiår bygget opp behandlingstiltak med dokumentert effekt på blant annet kriminalitet, vold og rusproblemer hos ungdom. Det skapes endring gjennom å arbeide med ungdommen, familie, skole, venner og nettverk.

I disse behandlingstiltakene jobber et hundretall fagpersoner med spesialkompetanse i å hjelpe familier hvor ungdommen viser svært utfordrende atferd. De fleste ungdommene sliter også med traumer og andre psykiske problemer i tillegg.

Det paradoksale er at tiltakene finnes i alle landets barnevernsregioner, men ikke i Oslo – hvor behovet er størst. Oslo kommune har aktivt valgt sidelinjen, og i stor grad basert seg på tiltak uten solid dokumentasjon på effekt for disse ungdommene, framfor behandlingsmetoder med internasjonalt og nasjonalt forskningsgrunnlag.

Noe slikt ville aldri blitt akseptert i andre sektorer.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer