SUPERREGISSØRER: Ethan og Joel Coen skal bedømme Joachim Triers film. Foto:  REUTERS/Yves Herman
SUPERREGISSØRER: Ethan og Joel Coen skal bedømme Joachim Triers film. Foto: REUTERS/Yves HermanVis mer

Brødrene i bresjen

Regissørbrødrene Joel og Ethan Coen skal bedømme Joachim Triers film. - Dette kan bli overraskende, sier Joel om juryarbeidet med broren.

CANNES (Dagbladet): For første gang er det to personer på toppen av juryen som skal dele ut prisene i hovedkonkurransen under filmfestivalen i Cannes. Filmskaperne og brødrene Joel og Ethan Coen, som blant annet står bak klassikere «Barton Fink», «Miller?s Crossing» og «Fargo», har valgt å lede juryen som de regisserer filmer: Sammen.

- Jeg aner ikke hva han egentlig liker å se, så denne opplevelsen kommer til å by på overraskelser, sier Joel Coen.

På spørsmål fra Dagbladet om det er annerledes å se en film som skal diskuteres og bedømmes snarere enn bare å se den, sier han:

- Jeg prøver å se filmene som enhver annen filmskaper ville gjort. Men det gjelder å holde seg åpen for den emosjonelle opplevelsen. Jeg tror det kan bli annerledes enn ellers fordi jeg vet jeg må forsvare meningene mine etterpå. men jeg vet ikke, for jeg har aldri gjort dette før.

- Ville bli tynnere Juryen som skal vurdere de nitten filmene i hovedkonkurransen, deriblant Joachim Triers «Louder Than Bombs», består ellers av skuespillerne Sienna Miller, Jake Gyllenhaal, Sophie Marceau og Rossy de Palma, regissørene Xavier Dolan og Guillermo del Toro og forfatteren og musikeren Rokia Traoré.

Del Toro, som har gjort seg bemerket med filmer som «Pan?s Labyrinth», sier han er henrykt over omsider å få sjansen til å sitte i juryen.

- Planen var egentlig å bli tynnere før jeg skulle sitte i juryen for å passe inn i de gamle dressene mine, men nå er det uansett ikke håp lenger, spøker Del Toro.

Gyllenhaal, en av de mest berømte jurymedlemmene, sier han er begeistret over muliheten til å se filmer før alle andre i verden.

- Det er en rar oppgave å skulle dømme en film, men jeg tror det blir veldig morsomt.

Sienna Miller mener sammensetningen av juryen fra flere kanter av filmbransjen var en styrke.

- Min første reaksjon da jeg ble spurt var at jeg ikke kunne tro det, sier hun.

Coen-brødrene blir også spurt om hva de tenker om de mange nye måtene å se film på, der publikum ofte får sine opplevelser gjennom telefoner og ipad?er.

Sarkasme - Spør du hva jeg mener om at folk ser «Lawrence of Arabia» på en telefon?, svarer Joel Coen, ikke uten et anstrøk av sarkasme.

- Jeg tenker i alle fall at det er noe spesielt ved opplevelsen av å sitte i en kinosal, og at festivaler som denne er med på å holde den opplevelsen i live.

Årets festival har Ingrid Bergman på plakaten. Det er premiere på en ny dokumentar om den klassiske filmstjernen, og Bergmans datter Isabella Rossellini er i Cannes for å være med på feiringen av moren.

- Hun er essensiell for min opplevelse av Hitchcocks filmer, sier Guillermo del Toro om Bergman, og trekker spesielt frem «Notorious».

- Det var egentlig en kjedelig rolle hun fikk der, men hun spiller den så strålende. Hun er så kraftfull og sterk som nærvær, og samtidig som naturlig.

Sienna Miller skyter inn:

- Jeg tror vi alle er i ærefrykt for henne som skuespiller.

I likhet med en rekke av de andre jurymedlemmene uttrykte Del Toro en viss ambivalens om å skulle bedømme og rangere kunstverk.

- Jeg vet hvordan det er å konkurrere i Cannes, sier han.
- Da jeg var her første gang, og vant kritikeruken, forandret det livet mitt. Det betyr så mye å bli anerkjent. Men vi som sitter her, er ikke strenge dommere som skal si hva som er godt eller dårlig. Jeg tror prisene herfra skal sees på som noen retningslinjer gitt av en bestemt gruppe enkeltmennesker, snarere enn noen dom. Noen filmer må du pløye deg gjennom, noen forhekser deg. Men alle filmskaperne fortjener at vi tar dem svært alvorlig.

Joel Coen utdyper:

- Egentlig står det i et motsetningsforhold til kunst å skulle avgjøre hva som er det beste. Men vi har snakket sammen i juryen og er enige om at dette ikke handler om å hate noe, det handler om å finne hva vi liker og ønsker å feire.

Joachim Triers «Louder Than Bombs» vises i Cannes 17. mai. Prisutdelingen fra Coen-brødrenes jury finner sted søndag 25. mai.