«Brødrene Løvehjerte» er et fysisk hardkjør

Skuespillerne blir kjørt beinhardt med intervalltrening.

- Vi løper, tar armhevinger og situps hver eneste dag før teaterprøvene starter, sier hovedrolleinnehaverne.

Astrid Lindgrens «Brødrene Løvehjerte» fra 1973 er en fortelling vi aldri blir ferdig med.

Visuelt teater Vi er vokst opp med boka, og vender stadig tilbake til den fantastiske historien i både film og teater.

Dagbladet traff «brødrene» Kavring og Jonatan, Emil Johnsen og Oddgeir Thune på den første kostymeprøva.

- Det blir et veldig visuelt og fysisk teater, sier de to når det bare er to uker igjen til premiere. Stykket er et av storsatsingene til Det Norske Teatret i år.

Drømmeaktig flyt - Vi har allerede i flere uker jobbet hardt for dette. Hele ensemblet starter prøvene hver dag med en heftig halvtime intervalltrening. Vi må ha krefter og kondis for å kunne gjennomføre forestillingen, sier «Brørne Løvehjarte».

Forestillingen er en utfordring for både skuespillere, regissør og scenearbeidere, som skal gi stykket en drømmeaktig flyt.

- Vi løper og er i bevegelse hele tida. Sceneskift sklir over i hverandre. Flagrende tepper som blir lyssatt og projisert på skal egge fantasien og skaper abstrakte landskap, sier Emil Johnsen og Oddgeir Thune.

Kjærlighet og ondskap Boka gir leseren sterke og tydelige naturalistiske bilder, noe som er en utfordring på en teaterscene. Regissør Svein Sturla Hungnes går for en ikke-naturalistisk scenisk løsning, der publikum selv skal skape sine egne bilder.

- Jeg ønsker å gi folk mulighet til å fabulere, sier regissør Hungnes.

Regissøren lover en versjon av stykket vi aldri har sett før med voldsomme og flagrende scener - fylt med roller som uttrykker mot, kjærlighet og ondskap - alt i et suggererende tempo.

Barn og døden Både skuespillerne Johnsen og Thune samt regissør Hungnes legger vekt på den sterke historien for barn - om barn som skal dø, og dør: Et tema som er vanskelig å nærme seg og nesten ikke til å forstå.

- Jeg tror barn har et mer naturlig forhold til døden, kanskje fordi de i mindre grad forstår, sier Hungnes.

Han legger til at musikken gir det hele et filmatisk og skummelt uttrykk, men også at det er humor. Emil Johnsen mener Astrid Lindgren skulle fått Nobels litteraturpris for «Brødrene Løvehjerte».

SPENST OG BEVEGELSE: Lillebror Kavring (Emil Johnsen) holdes oppe på mange måter av storebror Jonatan (Oddgeir Thune). Alle foto: Anders Grønneberg
SØSKENKJÆRLIGHET: Astrid Lindgrens «Brødrene Løvehjerte» handler om mot, kjærlighet og død. Emil Johnsen som Kavring ligger i fanget til Oddgeir Thune, som spiller storebror Jonatan.
GOD KJEMI: Emil Johnsen og Oddgeir Thune spiller hovedrollene i «Brødrene Løvehjerte».
DØDSSYK: Astrid Lindgrens «Brødrene Løvehjerte» handler om mot, kjærlighet og død. Kavring (Emil Johnsen) er dødssyk, men holdes oppe av storebror Jonatan (Oddgeir Thune).
FYSISK TUNGT: Vi har hard fysisk trening hver dag for å klare å gjennomføre stykket, sier Emil Johnsen og Oddgeir Thune.
EN UTFORDRING: Regissør Svein Sturla Hungnes og Det Norste Teatret gjør det ikke enkelt for seg i denne luftige og drømmeaktive versjonen av «Brødrene Løvehjerte». Her med Emil Johnsen (til v.) og Oddgeir Thune.
LIVET ETTER DØDEN: Både Jonatan og Karl (Kavring) dør og kommer til landet Nangijala og møter onde Tengil og dragen Katla.