Med en kiste på taket av en gammel Fiat 500 kjører programleder Namra Saleem på besøk til kjente personer i Norge. Hun utfordrer dem til å regissere sin egen begravelse, utforsker deres forhold til døden, og spør dem om hvordan de helst vil bli husket.. NRK har laget et portrettprogram om døden med kjente mennesker. Kista, kisten, likkiste, urne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Med en kiste på taket av en gammel Fiat 500 kjører programleder Namra Saleem på besøk til kjente personer i Norge. Hun utfordrer dem til å regissere sin egen begravelse, utforsker deres forhold til døden, og spør dem om hvordan de helst vil bli husket.. NRK har laget et portrettprogram om døden med kjente mennesker. Kista, kisten, likkiste, urne. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Brøndbo signerer sin egen kiste

- Ikke det at den er så fantastisk da, men det er litt meg.

(Dagbladet): 21. april er det premiere på det nye NRK-programmet «Kisten». Seks kjente personer skal portretteres med død og begravelse som utgangspunkt.

- Kjendisene regisserer sin egen begravelse. De forteller om hvordan de ønsker å pynte kista og hva slags minneord og musikk de vil ha, før vi tar med kista til en gravlund, ut i skogen eller der de vil plassere den, sier programleder Namra Saleem (28) til Dagbladet.

I et klipp NRK har lagt ut på sine nettsider ser vi at DDE-vokalist Bjarne Brøndbo er igang med å dekorere sin egen kiste. Han forteller at han har skrevet veldig mange autografer gjennom årenes løp, og at den selvfølgelig må med på kistelokket.

- Der ser du meg med trekkspill. Akkurat det der har jeg sikkert gjort 5000 ganger, sier han og peker på den røde tegninga på kistelokket etter han har ført seg selv i pennen og skrevet sin autograf.

MED KISTE PÅ TAKET:  I det første programmet av «Kisten» møter programleder Namra Saleem musiker Bjarne Brøndbo i Namsos. Med kiste på taket kjører de rundt og snakker om døden, før de regisserer DDE-musikerens siste farvel. Foto: NRK
MED KISTE PÅ TAKET: I det første programmet av «Kisten» møter programleder Namra Saleem musiker Bjarne Brøndbo i Namsos. Med kiste på taket kjører de rundt og snakker om døden, før de regisserer DDE-musikerens siste farvel. Foto: NRK Vis mer

Programleder Saleem spør om fansen får med tegningen da de ber om autograf. Da svarer musikeren følgende:

- Veldig ofte får de den med, ja. Det der kan jeg gjøre i blinde. Ikke det at den er så fantastisk da, men det er litt meg, da, sier han i «Kisten»-klippet.

Prøveligger kista «Kisten» er opprinnelig et nederlandsk konsept, som har hatt stor suksess der. I tillegg til Brøndbo, skal Thomas Seltzer, Fam Irvoll, Ingeborg Moræus Hanssen, Wasim Zahid og Jarle Andhøy portretteres og regissere sin egen begravelse.

Les hvorfor Andhøy og de andre ønsker å delta i programmet her (krever abonnement).

I portrettserien skal man bli bedre kjent med menneskene på en «ny og annerledes måte», og programlederen tilbyr også alle å ta plass i kista.

- Noen prøveligger kista, andre ikke, men alle får spørsmål om de vil prøve den, sier Saleem og fortsetter:

BLIR PORTRETTERT:  Bjarne Brøndbo er den første som portretteres i «Kisten», hvor kjente mennesker skal regissere sin egen begravelse. 
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
BLIR PORTRETTERT: Bjarne Brøndbo er den første som portretteres i «Kisten», hvor kjente mennesker skal regissere sin egen begravelse. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Det er ei kiste til hver. Vil de beholde den, kan de det, men foreløpig virker det ikke som om noen ønsker det, så nå står det fem kister og ei urne i forskjellige farger og med ulik tekst på NRK.

- Cognac Saleem møter Brøndbo hjemme i Namsos, og 49-åringen er den første som portretteres.

Mens han pynter kista forteller han om hvordan han ønsker sin egen begravelse, og han sier at han gjerne vil at sangen «Der roser aldri dør» skal framføres.

- Jeg har et ønske om at folk ikke skal være så veldig lei seg. Etterpå håper jeg kanskje at folk møtes til middag, vin, kaffe og cognac, og forteller historier, sier han i programmet.