BrønneneBrønndype noveller

Nye mesternoveller i kjent landskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Så mange år går det mellom hver gang Hans Herbjørnsrud utgir noveller, at det er en begivenhet når det skjer. Om tekstene i mangt kan likne hverandre fra samling til samling, har forfatteren likevel en fantasi, et språklig register og en billedskapende evne som gjør at de komplekse historiene hans igjen og igjen føles friske og fantastiske å lese.

I sin sjuende novellesamling fortsetter Herbjørnsrud å bruke familiegarden i Heddal og sine tidligere bøker som landskap og utgangspunkt.

Landbruket er også helt avgjørende billedleverandør i det forseggjorte språket hans. Sagnaktige selvbiografier, har Herbjørnsrud omtalt novellene sine som. I tre av de fem tekstene i «Brønnene» opererer han med jeg-fortellere som tilsynelatende er så like forfatteren selv at en av dem tillater seg å åpne novellen «Grenseløst» med setningen «Ja, jeg skriver risikabelt tett på mitt eget liv».

I bevegelse

For Herbjørnsrud er kategorier som «litteratur», «virkelighet», «forfatter» og «forteller» åpne og ustanselig i bevegelse. Hans univers er fullt av speil og gåter. Som så ofte før utforsker Herbjørnsrud forholdet mellom bonden og forfatteren, mellom det hverdagslige og det himmelstormende, mellom ulike språk og sjangrer. Han skriver litteratur som i stor grad handler nettopp om å skrive og skape.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer