RÖYKSOPP I RETTEN:  Både Torbjørn Brundtland og Svein Berge har avgitt forklaring i retten i dag. Her fortalte Brundtland, til høyre, hvordan musikkprosjektet Drum Island med Rune Lindbæk ble oppløst.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
RÖYKSOPP I RETTEN: Både Torbjørn Brundtland og Svein Berge har avgitt forklaring i retten i dag. Her fortalte Brundtland, til høyre, hvordan musikkprosjektet Drum Island med Rune Lindbæk ble oppløst. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Brøt opp etter å ha blitt avslørt av hemmelig telefonsamtale

- Der og da skjønte jeg at samarbeidet med Rune var over, sier Röyksopp-Torbjørn.

BERGEN (Dagbladet): Både Rune Lindbæk og Röyksopp-gutta har nå avgitt sine forklaringer i Bergen tingrett.

Helt siden saken ble kjent i media, har ukvemsordene haglet mellom partene. Lindbæk har beskyldt Röyksopp for å «lyve» og «manipulere», mens Röyksopp har beskrevet Lindbæk som en «terroriserende» person som de har vært redd for.

I dag forklarte Brundtland bakgrunnen for at samarbeidet mellom ham og Lindbæk brøt sammen i 1997. Da hadde han over lengre tid ment at forholdet dem imellom, som medlemmer i prosjektet Drum Island, var uutholdelig på grunn av Lindbæks «diktatoriske stil».

Avslørt av telefonsvarer Det hele kulminerte i en opprivende krangel da en samtale mellom Brundtland og prosjektets tredje medlem, Ole Johan Mjøs, ved en tilfeldighet hadde blitt tatt opp på Lindbæks telefonsvarer.

Ifølge Lindbæk «pratet de dritt om ham», noe han på merkelig vis ble gjort oppmerksom på da han skulle sjekke telefonsvareren.

- Da jeg kom på jobb dagen etterpå ble jeg tvunget i en stol av Rune Lindbæk, hvor jeg måtte sitte å vente til Ole Johan også dukket opp. Lindbæk spilte så av samtalen som hadde blitt tatt opp på telefonsvarereren. Det var som om en stein ble sluppet av skuldrene mine, for der og da skjønte jeg at samarbeidet var over. Det var en veldig ubehagelig periode i livet mitt, sa Brundtland i retten i dag.

Han var tydelig preget og måtte ta et par korte pauser iløpet av forklaringa, særlig da han fortalte om det han oppfattet som trusler fra Rune Lindbæk mens de var kompanjonger i Drum Island.

- Truet meg Det var i denne perioden at låta de ikke klarer å bli enige om hvem som komponerte, «Lift», ble laga.

- Han skrek, truet meg og sa at ingenting skulle ut av studioet uten at han hadde sitt navn på det. Det var derfor jeg aksepterte at han fikk navnet sitt kreditert på låta «Lift», fordi jeg våget ikke annet, sa Brundtland i retten.

I går benektet Lindbæk i retten at han kunne oppfattes som truende.

SAKSØKTE RÖYKSOPP: Rune Lindbæk mener han har rettigheter i låtene Lift og A Higher Place. Foto: NTB Scanpix
SAKSØKTE RÖYKSOPP: Rune Lindbæk mener han har rettigheter i låtene Lift og A Higher Place. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er bare vås, som så mye annet fra den kanten, forklarte produsenten da han ble presentert for påstandene.

Før krangelen mellom Röyksopp og Lindbæk ble kjent i Dagens Næringsliv i 2011, hadde den pågått i det skjulte i mange år.

- På et tidspunkt var striden om kreditering så ille at jeg tenkte at musikkarrieren min var over. Jeg var veldig lei.

Brundtland medgir overfor Dagbladet at han ble preget under forklaringa si.

- Det ble emosjonelt, slår han fast.