Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Brøt sammen under pressekonferansen

- Vi vil takke alle.

(Dagbladet): I morgen tidlig kommer det en ny utgave av satiremagasinet Charlie Hebdo i bladhyllene flere steder i verden.

Utgaven er den første som blir gitt ut etter at terrorhandlingene som rammet Frankrike, og da spesielt magasinet, skjedde. En rekke av bladets anerkjente tegnere, og sjefredaktør Stephane Charbonnier, var blant dem som ble drept i angrepet.

I forbindelse med den nye utgaven, ble det i dag avholdt pressekonferanse om hvordan det nye magasinet blir. På pressekonferansen var magasinets nye sjefredaktør, Gerard Briard på plass, tillegg til tegneren Renald Luzier, som går under navnet Luz, og redaktør Dr Patrick Pelloux.

Takket George Clooney - Jeg skal prøve å snakke litt om dette nummeret som kommer ut nå. Vi er glad for at vi har gjort det. Vi er glad for at det nå kommer ut. Men det har vært vanskelig, og komplisert, nettopp fordi at det sier noe om oss, og det sier noe om det miljøet vi har blitt konfrontert med, sier sjefredaktør Gerard Briard på pressekonferansen, og fortsetter:

- Dette nummeret er Charlie Hebdo.

Pressekonferansen holdes i lokalene til avisa Liberation, som også har hjulpet til med å lage det nye nummeret.

Videre forklarer han at utgaven skal oversettes til flere språk, blant annet engelsk, spansk og arabisk. Det skal også bli gitt ut i Italia og Tyrkia.

Han forteller at de kommer til å fortsette å gi ut magasinet i framtida, men at de ikke vet hvordan de kommer til å gjøre det, eller hvordan det kommer til å se ut.

I tillegg til å takke institusjoner og organisasjoner som har støttet bladet, takker han støtterklæringene de har fått fra millioner av mennesker i hele verden.

- Vi vil takke alle. Vi vil også takke Arnold Schwarzenegger. Og George Clooney - han gjør nå at vi når ut til et helt annet publikum, sier han til en lattermild sal.

Under Golden Globe-utdelingen natt til mandag viste flere stjerner sin støtte til terror-ofrene i Paris, blant dem George Clooney, som også snakket om hendelsen og magasinet i sin takke-tale.

- Tenkte at vi ikke kom til å klare det Tegneren Renald Luzier var tydelig beveget under konferansen, og klarte ikke å holde tårene tilbake.

- Vi lager små tegninger for å forklare kompliserte ting, startet han med å si.

- Den første dagen var veldig vanskelig. Den andre dagen var veldig vanskelig, og da begynte vi å stille spørsmål til oss selv om hvordan vi skulle gjøre dette, sier han.

Videre forteller han om at de fant ut at de måtte lage dette nummeret. Både de i redaksjonen som ikke ble drept eller hardt såret i angrepet, i tillegg til tegnere som tidligere har vært innom redaksjonen, har vært med på å lage det nye nummeret, forteller han.

- Vi har jobbet, jobbet og jobbet. Vi har mange ganger tenkte at vi ikke kom til å klare det. Jeg kunne fortsatt se de som ikke lenger er her på veggen i lokalene, sier han.

Om hvordan de valgte hva de skulle ha på forsida av magasinet, svarte han:

- Jeg så på plakaten med skrifta «Je suis Charlie», og så startet jeg å gråte. Så skrev jeg «Alt er tilgitt», og så hadde vi forsida vår, sier han.

Magasinet forside prydes av en karikatur av profeten Muhammed, som holder fram slagordet som har fylt sosiale medier og de franske gatene etter terroranslaget i forrige uke: «Je suis Charlie»: «Jeg er Charlie». Over karikaturen står det skrevet «Tout est pardonneé»: «Alt er tilgitt».

På konferansen oppfordret han publikum til å kjøpe både det nye magasinet, og andre aviser. Han vil at papiret skal overleve. Det er da vi virkelig har vunnet, sier han.

Han er ikke bekymret for hvordan det kommende forsiden kommer til å bli mottatt.

- Jeg er ikke bekymret i det hele tatt. Folk er intelligente, alltid mer intelligente enn vi tror, sier han.

MØTTE PRESSEN: Sjefredaktør i Charlie Hebdo Gerard Briard, tegneren Renald Luzier, som også går under navnet Luz, og redaktør Dr Patrick Pelloux holdt i dag en pressekonferanse i avisa Liberations lokaler i Paris, for å informere om hvordan den nye utgaven av Charlie Hebdo blir. Her viser de fram utgavens forside, hvor det står skrevet både «Alt er tilgitt» og «Jeg er Charlie». Foto: NTB Scanpix
MØTTE PRESSEN: Sjefredaktør i Charlie Hebdo Gerard Briard, tegneren Renald Luzier, som også går under navnet Luz, og redaktør Dr Patrick Pelloux holdt i dag en pressekonferanse i avisa Liberations lokaler i Paris, for å informere om hvordan den nye utgaven av Charlie Hebdo blir. Her viser de fram utgavens forside, hvor det står skrevet både «Alt er tilgitt» og «Jeg er Charlie». Foto: NTB Scanpix Vis mer