Brubyggeren

Biskop Riah Abu el-Assal tilhører minoriteten av minoritetene. Han er palestiner blant jøder i Israel, han er kristen blant palestinske muslimer, og han er anglikaner blant protestanter. Sin mindretallsrolle bruker han til å være brubygger i Midtøsten.

- Jeg oppfatter meg først og fremst som et menneske, et fullt og helt individ og ikke et halvt, som tidligere statsminister Menachem Begin forsøkte å beskrive oss palestinere som, sier el-Assal til Dagbladet.

Endring

Han er anglikansk biskop i Jerusalem og har skrevet boka «Broer til fred». I går ble den lansert på norsk av det kristne Verbum Forlag, et klart tegn på at norske kristne setter mer fokus på palestinske trosfeller. Bokas forord er skrevet av Borg-biskopen Ole Christian Kvarme som tidligere var generalsekretær i den ikke altfor pro-palestinske norske Israel-misjonen.

- Det har skjedd en positiv endring blant norske kristne når det gjelder forholdet til palestinerne. Nå håper jeg bare at flere kommer og besøker meg når de er på pilegrimsreise i Jerusalem, sier den frittalende biskopen.

Her i Norge er boka et sjeldent vitnesbyrd om en palestiners liv i Israel. El-Assal ble født i Nasaret, men måtte flykte til Libanon da den jødiske staten ble opprettet i 1948. Som tolvåring vendte han året etter tilbake til sin fødeby, uten foreldrene. Det tok flere vanskelige år før hele familien ble gjenforent.

El-Assal møtte Yassir Arafat i Tunis på midten av 80-tallet og snakket om fred. Fredsbestrebelsene den gang belønnet israelske myndigheter med fire års utreiseforbud. Med Oslo-avtalen mellom israelere og palestinere i 1993 fikk brubyggingen et kraftig puff framover.

Enestående

- Som israeler, palestiner og kristen er jeg i en enestående situasjon til å prøve å bringe folk sammen, sier el-Assal. Da han ble innsatt som biskop i Jerusalem 15. august i år, fikk han blant annet hilsningstelegram fra Israels president Ezer Weizman. Dagen etter ble han dekorert av palestinernes president Arafat i Gaza. Som biskop også for syriske anglikanere har han arrangert et historisk møte mellom erkebiskopen av Canterbury og Syrias president Hafez al-Assad. Det skal finne sted i januar neste år.

Selv om fredsprosessen i Midtøsten står i stampe, har brubygger el-Assad på langt nær gitt opp:

- Hvis alle skulle miste håpet, ville situasjonen bli håpløs. Hvem ville ha drømt om at Yitzhak Rabin skulle ta Yassir Arafat i handa da Norge startet Oslo-prosesssen? spør biskop Riah Abu El-Assal.

<B>SER FRAMOVER:</B> Biskop Riah Abu el-Assal er israeler, palestiner og kristen. Kombinasjonen gjør ham til en viktig brikke i fredsprosessen i Midtøsten.