Bruce som bestilt - Dagbladet har hørt «The Rising»

Fansen kan slappe av. Bruce Springsteen (52) skuffer ingen når han 29. juli gir ut sitt første studioalbum med The E. Street Band siden 1984. Det kan vi slå fast etter å ha hørt over halve plata.

«The Rising» låter på mange måter «typisk Springsteen», og det vil neppe overraske noen. Clarence Clemons er riktignok bare med på et par spor, men Bruce er som de fleste nå veit gjenforent med The E. Street Band. Forrige plate de gjorde sammen var «Born In The U.S.A», mens den forrige studioplata til Bruce var det akustiske soloprosjektet «The Ghost Of Tom Joad» i 1995.

Hyller livet

En del overraskende elementer på plata kan sannsynligvis tilskrives valget av produsent. Brendan O'Brien har produsert eller mikset band som Pearl Jam, Rage Against The Machine, Limp Bizkit og Stone Temple Pilots, og vi aner snev av råheten og «attacket» hos disse i noen spor. Men O'Brien har først og fremst lagt inn en del fiffige detaljer som krydrer det ellers ganske tradisjonelle lydbildet.

«The Rising» er en plate som hyller livet og de nære ting - mer enn det er en skildring av det amerikanske hverdagslivet. 13 av 15 låter er skrevet etter terrorangrepene 11. september i fjor. Om de ikke refererer direkte til hendelsene, preger de likevel hele plata. Mange av tekstene har hentydninger til det som skjedde, men de er ellers overraskende enkle og kretser særlig rundt kjærligheten og viktigheten av å ta vare på hverandre.

Sangene har også flere referanser til Gud og Herren og Korset, uten at Bruce nødvendigvis er blitt en mer religiøs person.

Låtene

Musikkpressen i Norden fikk i går høre åtte av låtene. I tillegg er tittelkuttet, den lett pompøse singelen som slippes 15. juli, allerede anmeldt til terningkast tre i Dagbladet.

Her er de åtte låtene Sony Music lot oss høre i går:

«Lonesome Day»

Åpningssporet, allerede tilgjengelig på Internett, kunne like gjerne vært den første singelen. En tradisjonell Bruce-ballade i «Hungry Heart»-sjangeren med et enkelt refreng, men med O'Briens lille touch.

«Further on (Up the Road)»

Et uutgitt spor Bruce har framført live tidligere. En drømmende, naiv tekst med tungt komp og mye gitar.

«Nothing Man»

Gospel-liknende ballade der Bruce gleder seg over at alt tilsynelatende er ved det normale: «Around here everybody acts like nothing's changed (...) The sky is still, the same unbelievable blue».

Overraskelsen

«Worlds Apart»

Platas store overraskelse så langt, en låt som skiller seg klart fra de øvrige vi har hørt. Indianer- og world music-inspirert sang som avslutter med tablaspill; drivende intens og messende med et enkelt kjærlighetsbudskap.

«Countin' on a Miracle»

Grei, potent Bruce-rock med strykere og et refreng som gjentas mange ganger. Blant platas mer anonyme spor.

«You're Missing»

En ny ballade, med mer av O'Briens krydder - en sånn sang man skriver morgenen etter at to fly har krasjet i World Trade Center og flere tusen er savnet. Bruce setter ord på følelsene: «Children are asking if it's alright/Will you be in our arms tonight?».

«The Fuse»

En ny ballade, igjen med disse små produsentgrepene. En låt som i likhet med de øvrige vi har hørt helt sikkert vil funke meget bra live.

«Paradise»

Rolig låt med Nils Lofgrens akustiske gitar og et drømmende lydteppe fra Roy Bittans orgel i bunnen.

De øvrige låtene er «Into the Fire», «Waitin' on a Sunny Day», «Empty Sky», «Let's Be Friends», «Mary's Place» og «My City of Ruins».

Førsteopplaget har en spesialversjon med en 40 siders booklet, og en dobbel LP slippes samtidig.

SKUFFER INGEN: Brune Springsteen skuffer ingen når han gir ut sitt første studioalbum med The E.Street Band siden 1984.