Brud i baroniet

ROSENDAL, HARDANGER (Dagbladet): I dag skal Herborg Kråkevik giftes med sin Stig, men rosendalingene lar seg ikke vippe av pinnen. - Sei meg, e' Dagbladet her og VG og «Sjett og Høyrt» og heile styret?

Rosendalingen vender den blinkende fjorden ryggen og blir stående slik rett opp og ned en stund. De to handleposene i plast dingler ned fra hendene.

- Du synes ikke det er verdt styret, nei, at Herborg skal giftes?

- Ho kan gifta seg med kven ho vil for min del. Eg bryr meg ikkje.

Bølgeskvulp.

- Men det var lørdag ho skulle giftast, var det ikkje? spør han så og går.

Alle i Rosendal vet at Herborg Kråkevik fra Jondalen på den andre siden av fjorden skal giftes i Baroniet Rosendal i dag. Med en lydtekniker fra Kirkenes, Stig Henriksen (35), halvannet år etter at de traff hverandre på Scene West i Oslo da Herborg satte opp kabareten «Herborgs verden».

Vielsen skjer i middelalderkirken i Rosendal, og festen holdes på slottet med de førtien innbudte gjestene. De næreste nære.

Ikke marengskjole

En kjendisreportasje uten kjendiser er vanskelig, men dette gjorde i hvert fall brudeparet i går, ifølge damen som var Herborgs anonyme talskvinne for anledningen: De ordnet med hest og vogn og musikk og «noe» i kirken. Og kjolen?

- I hvert fall ikke marengskjole, noe norsk noe, for sånn er Herborg, sier en engelsk venn fra teaterskolen hun gikk på i Guilford.

Tonene fra Mendelssohns brudemarsj skal bruse når Herborg stiger opp kirkegulvet. Ketil Bjørnstad sitter ved klaveret og Kari Bremnes synger. Siden spiller Vertavo-kvartetten Schumann og Mozart - og etter det - ja, så er de gifte og spiser maten Trond Moi har stelt i stand.

Må opp og se

- Ho kunne no funne seg ein frå Hardanger, sier en rosendaling der han humper forbi kirken i traktoren sin.

- Herborg, ja, som ho fekk oss til å le i fjor sommar. Vi må no opp og kikka, sier en annen.

Herborg er nært knyttet til Baroniet Rosendal. Her har hun vært guide, her er broren Bård brefører, her har hun gått i fjellet og her har hun engasjert seg i bevaringen av Hattebergsvassdraget, ikke alltid til ovasjoner i lokalsamfunnet.

Brudeslørsfosser fra Folgefonna får futt i grønt biffgras i Rosendal. Rosene strekker seg, slottet fra 1665 lukter årringer, årgangsvin, lavendel og er prydet med dyre kunstskatter: Tidemand og Gude, Edvard Munch, tusenvis av bøker, stilmøbler - og den siste baronens gjenferd. Baroniet Rosendal ble baroni fordi en svært fattig, men løftig dansk adelsmann, en Ludvig Rosenkrantz, ble gift med Norges rikeste bondedatter en gang i 1658. Kong Christian V av Danmark-Norge opphøyde godset til baroni i 1678, siden gikk det over til Rosenkrone-slekten, og nå eies det av Universitetet i Oslo.

I dag får gjenferdet danse med.

<B>SLOTTSBRYLLUP: Herborg Kråkevik har et veldig nært forhold til Rosendal og Europas minste slott: Her skal hun og Stig Henriksen holde bryllup.