I FARE: Katrine Moholt og hennes program «Jakten på kjærligheten» kan bli rammet av en eventuell tv-streik.  Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
I FARE: Katrine Moholt og hennes program «Jakten på kjærligheten» kan bli rammet av en eventuell tv-streik. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

Brudd i TV-forhandlingene

Kan ramme programmer som «Jakten på kjærligheten».

Produsentforeningen tok i dag ut brudd i TV-forhandlingene.

- Produsentforeningen stilte ultimatum om at Filmforbundet måtte trekke sitt krav om at alle faggrupper skulle komme inn under overenskomsten ved årets forhandlinger, opplyser Filmforbundets forbundsleder Sverre Pedersen til Dagbladet.

Det var et krav Filmforbundet ikke kunne etterkomme.

Kan ramme «Jakten» Filmforbundet skal tirsdag holde møte med medlemmene for å bestemme om det skal sendes inn en plassoppsigelse til Riksmeklingsmannen. Det vil være første skritt for å sette seg ned rundt meklingsbordet.

Dersom en eventuell mekling ikke når fram, vil Filmforbundet ta ut sine medlemmer i streik.

Det håper Pedersen å unngå.

- Vi har god erfaring med mekling hos Riksmeklingsmannen, og håper at det også denne gangen kan føre til en løsning, sier Pedersen til Dagbladet.

Dersom det likevel skulle bli streik vil det kunne ramme flere av de største tv-produksjonene.

- Universet vi forhandler om omfatter produksjonsselskaper. De fem største av disse er Monster, Rubicon, Mastif, Strix og Nordisk Film & TV, sier Pederesen.

Store produksjoner som «Farmen», «Jakten på kjærligheten» og «Skal vi danse», produseres av henholdsvis Strix, Nordisk Film & TV, og Monster, og kan dermed stå i fare.

BLIR IKKE ENIGE: Leif Holst i Produsentforeningen (venstre) og Sverre Pedersen i Norsk Filmforbund har brutt forhandlingene. Her sammen med riksmeklingsmann Inger Tellefsen fra forhandlingene i fjor høst. Foto: Anders Grønneberg
BLIR IKKE ENIGE: Leif Holst i Produsentforeningen (venstre) og Sverre Pedersen i Norsk Filmforbund har brutt forhandlingene. Her sammen med riksmeklingsmann Inger Tellefsen fra forhandlingene i fjor høst. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Også i fjor høst var det fare for full tv-streik for disse TV2-flaggskipene, men Riksmeklingsmannen lyktes på overtid å få partene til å enes om en avtale.

Da kunne Dagbladet fortelle at TV-arbeidere opplevde å bli truet med å miste jobben og økonomiske søksmål hvis de skulle streike.

Vil ha med alle Nå er altså partene igjen uenige, og bakgrunnen for konflikten er at partene i fjor unngikk streik ved at det var kun faggruppene regi, foto, lyd og klipp som kom inn under den nye arbeidsavtalen.

Filmforbundet har nå kjempet hardt for å inkludere resten av produksjonsfeltet i avtalen, men Produsentforeningen har ikke vært villig til dette.

- Filmforbundet ønsker å innta et udefinert antall nye faggrupper i en avtale som vi fortsatt er i starten med implementeringen av, forklarer Produsentforeningens generalsekretær Leif Holst Jensen i en pressemelding, og fortsetter:

- Produsentforeningen ønsket å konsentrere seg om få på plass minstelønnssatser, som det er svært krevende å bli enige om, og som partene også hadde avtalt skulle være fokus i denne forhandlingsrunden.

Produsentforeningen mener også at Filmforbundet har helt «urealistiske forventninger» til detaljstyring av lønn for de enkelte frilanserne

- Høye forventinger Sverre Pedersen i filmforbundet vil ikke kommentere hvilken gruppe Produsentforeningen har vært særlig skeptiske til å inkludere, men etter det Dagbladet kjenner til skal det være produksjonslederne.

- Forventningene i medlemsmassen om å få til en avtale som inkluderer hele fagfeltet har vært så høye, at vi ikke ville fått tilslutning hos medlemmene våre hvis vi hadde skjøvet ut noen nok en gang, forklarer Pedersen.