Brudd som smerter

Ny bok og nettside ser på kvinners økonomiske situasjon.

(Dagbladet.no): - Kvinner bør sikre seg i forhold til det uventede, sier økonomen Siw Ødegaard til Dagbladet.no.

Sammen med Bente Kaldheim har hun nettopp gitt ut boka «Bitch eller martyr. En økonomisk overlevelsesguide for kvinner». De har også startet Kvinnesiden.no, der Ødegaard er daglig leder.

- Vi ser at mange kvinner ikke tar ansvar for egen økonomi. De er flinke med den løpende driften av familien, men for dårlige med å sikre sin egen økonomi. Kvinner definerer seg inn i et parforhold også økonomisk, mener Ødegaard.

Uromantisk

Når et par flytter sammen og får barn, er det ikke alltid plass til to karrierer. Da blir som oftest kvinnens karriere skadelidende. Men det blir først symlig ved et brudd eller enda verre: dødsfall.

- Hvorfor er konsekvensene størst for kvinner?

- Vi er mer sårbare, vi tjener mindre og vi trapper gjerne ned i jobben.

- Synes vi det er uromantisk å tegne avtaler?

- Ja, vi gjør nok det. Veldig mange opplever at det ikke er stuerent å snakke om hva som skjer om vi går fra hverandre. Det er litt overraskende siden vi forsikrer oss for alt mulig rart, ellers. Det betyr ikke at man planlegger å gå fra hverandre om fem år, men man blir veldig fort mistenkeliggjort, sier Ødegaard.

Hun mener menn er minst like sløve på dette som kvinner. Men konsekvensene for mennene blir ikke like store. De har verken satt karrieren på vent eller tapt pensjonspoeng i mellomtida.

- Ta opp temaet på godværsdager, lyder rådet til forfatterne.

Ødegaard og Kaldheim mener både kvinner og menn har det best når avtalene er klinkende klare.

- Det handler jo om å senke skuldrene og ha det bra, sier Ødegaard.

Men hva bør man avtale når man gifter seg? Hva skal kvinner gjøre for å sikre seg? Hvorfor ligger kvinner dårligere an?

Still spørsmål!

- Et brudd er vanskelig nok, om man ikke må krangle om det økonomiske også, sier Siw Ødegaard. Sammen med Bente Kaldheim (til høyre) har hun skrevet boka «Bitch eller martyr».
Dele alt? Kvinner inntar ofte en av to roller ved samlivsbrudd. Den ene er «martyren», den andre, som her, er «bitchen». Foto: Fra boka