Bruddstykker fra DDR

Christoph Hein gir i sin pubertetsroman et interessant bilde av Øst-Tyskland i 50-åra, og bruddstykker fra en trettenårings oppvekst i en familie som ennå våger å stå imot diktaturets krav til ensartet tenking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Men ikke uten konsekvenser. Trettenåringen Daniels en gang rike besteforeldre med eget gods, forvalter i den nye tid en større statseiendom, men blir sparket. Bestefaren nekter å melde seg inn i Partiet. Heller ikke Daniels far, som ennå praktiserer som prest, vil ha noe med det å gjøre. Han protesterer der han kan, også overfor skolevesenet som ikke vil ta inn Daniels eldre bror i den sosialistiske høyere skolen. I stedet blir han sendt til en skole i Vest-Berlin.

Tjuvlytter

Det blir også Daniels drøm. Men bare hvis faren fortsetter å krangle med skolemyndighetene, kan den bli mulig. Muren er ennå ikke reist.

Daniel tjuvlytter til de voksne og prøver å forstå hva som skjer omkring ham og med ham. Ingen har forklart ham hva puberteten innebærer av kroppslige forandringer. Og hvem kan gi ham svar? Kan han spørre sin prestefar om hva som skjer med ham når han plutselig får se en naken ungpikekropps vidunderligheter?

Daniels uskyld, og hvordan den gradvis får revner, er ømt og vart skildret, mens andre deler av bokas stil og språk spriker. Lange partier minner mer om en grundig skolestil med setninger så lange som bare tyskere kan skrive. Leseren detter av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer