Brudeferd og millioner regnet bort

KJERRINGØY (Dagbladet): - Det gikk ad helvede, konstaterte regissør Ole Bornedal. Etter en lovende start før lunsj, regnet den gigantiske og påkostede bryllupsfesten bort. Gerard Depardieu, en haug andre stjerner og 150 statister ventet i timesvis. Til slutt ble alle sendt hjem.

- Uværet skaper voldsomme problemer. Heldigvis rakk vi å filme innseilingen til bryllupsfesten. Deretter gikk alt ad helvede, slo en galgenhumoristisk Ole Bornedal fast da alt håp var ute ved 16-tida.

Han hadde lenge fryktet tirsdag 22. mai. Dagen i går var dagen da den danske Dina-regissøren spilte poker med værgudene. Høy poker. Flere av filmens 121 budsjett-millioner er satset på filmens mest storslagne scene.

Og Bornedal tapte så det sang.

Uløselig problem?

- Nå aner jeg ikke hvordan vi skal få fullført bryllupsfesten, slo Bornedal fast etter å ha sjekket værmeldinga for n'te gang.

- Kanskje må vi utvide innspillingstida. Vi får se. Produsentene sitter på pengene. Økonomisk sett er jeg i deres makt, sier Bornedal til Dagbladet.

150 statistene hadde tatt fri fra jobb og satt av to dager - gårdagen og dagen i dag. Nå har Bornedal mistet halvannen dag.

Dagbladet vet at flere statister ikke kan stille seinere i sommer. Dermed står Bornedal overfor et problem. Han må nemlig fortsette å bruke dem som allerede er festet til filmrullene.

SLITNE STATISTER: 150 statister ventet på nye opptak. Som aldri kom. Best med en blund...Foto: TRULS BREKKE
SLITNE STATISTER: 150 statister ventet på nye opptak. Som aldri kom. Best med en blund...Foto: TRULS BREKKE Vis mer

- Værgudene i Nord-Norge kan ingen styre. Det visste vi på forhånd, sa en sliten, men smilende Maria Bonnevie til Dagbladet i en pause på tampen av dagen.

Hun var bortimot den eneste skuespilleren på settet som fikk kjørt seg. For da de storslagne utendørsscenene måtte avsluttes, gikk filmteamet i gang med å filme den norske stjernen innendørs - på krambua ved handelsstedet.

Hardt for Depardieu

Resten av stjernegalleriet - med Gerard Depardieu i spissen _ tilbragte time på time med å fryse, drikke kaffe og forsøke å sove i ubekvemme stillinger på ukomfortable venterom.

- Forhåpentligvis benyttet de tiden til å tenke på livet og på hvor dyrebar tiden er - og på hvor viktig det er å gripe dagen, sa Bornedal med et djevelsk smil.

Depardieu hadde det verst av alle.

Han filmet i Milano hele mandag, fløy til Oslo seint om kvelden - og ble deretter fløyet opp til Bodø med et privatfly som ikke landet før ved 03-tida.

Fire timer seinere - klokka 7 i går morges - var franskmannen på plass på settet. Klar til action, som det heter på filmspråket.

Også Wenche Foss (81) frøs og hadde det vondt i går. Anette Hoff og Per Christian «Elling» Ellefsen var andre som hakket tenner i lett regn og 6 plussgrader.

Trives på settet

Gerard Depardieu har forøvrig funnet seg vel tilrette på Dina-settet. Under middagspausen ved 16-tida menget han seg med statister, flirte og gestikulerte - mens han flørtet med Maria Bonnevie og slurpet i seg suppe.

«Jeg er Dina» fikk seg sitt første virkelige skudd for baugen i går. Men deler av bryllupet gikk som planlagt under lett skydekke:

I tre-fire timer hyllet statister og skuespillere det nygifte ekteparet Jacob (Depardieu) og Dina (Bonnevie) der de seilte inn til bryllupsfest på filmens Reinsnes - Kjerringøy gamle handelssted.

AMPUTERT BRYLLUPSFEST: Gérard Depardieu og Maria Bonnevie illuderte nygifte, og ble hyllet av 150 statister og medskuespillere. Inntil uværet tok Kjerringøy umiddelbart etter siste tagning på innseilinga.Foto: TRULS BREKKE
SLITNE STATISTER: 150 statister ventet på nye opptak. Som aldri kom. Best med en blund...Foto: TRULS BREKKE