«Brudeferden» til salgs

Lei av IKEA-bildene over sofaen? For fem millioner kroner kan du få «Brudeferden i Hardanger» på stueveggen.

Bildet av brudefølget på vei i båt over Hardangerfjorden kan sette prisrekord:

- Prisrekorden på et norsk maleri er fire millioner kroner for Tidemand bilde «Den yngste sønns avskjed». Vi har sagt at dette bildet skal koste mer, sier Hans Richard Elgheim ved Grev Wedels Plass Auksjoner.

Det er dette auksjonshuset som skal selge maleriet til Hans Fredrik Gude og Adolph Tidemand.

De to malerne fra 1800-tallet malte flere bilder sammen. Tidemann laget menneskene, mens Gude tok seg av landskapet. Elgheim vet at det er flere som er interesserte i å kjøpe bildet.

- Jeg har gjort sonderinger, sier han.

Det er først og fremst private samlere som kunne tenke seg å ha nasjonalmaleriet på stueveggen hjemme. Men helt eksklusivt er det ikke: Tidemand og Gude malte minst fem versjoner av den berømte ferden over Hardangerfjorden. To av bildene ble malt i 1848, og tre ble malt i 1853. Et av bildene fra 1848 henger på veggen hos Nasjonalgalleriet. De fire andre er i privat eie i Norge. Det er en av disse eierne som nå vil omsette kunsten i hard cash.

- Det er hemmelig hvem som er selger, men det er en norsk familie som har hatt bildet siden før krigen, sier Elgheim.

På 70-tallet ble et av de andre «Brudeferd»-bildene solgt, men salget skjedde privat, og ingen vet hva prisen ble satt til.

SELGES: Denne Tiedemand og Gude-varianten av nasjonaikonet Brudeferden i Hardanger» er nå til salgs.
SPENT: Daglig leder i Grew Wedels Plass Auksjoner, Hans Richard Elgheim, skal stå for auksjonen av «Brudeferden i Hardanger».