EN DAG FOR DEG?  Eller en dag for meg? Foto: Agnete Brun
EN DAG FOR DEG? Eller en dag for meg? Foto: Agnete BrunVis mer

Brudens dag (og aller mest det)

Det tok lang tid før jeg forsto mange menns manglende entusiasme for bryllup.

Meninger

Jeg var nesten 33 før det slo meg at bryllup er brudens dag. Jeg skriver «slo meg» for det var akkurat slik det føltes, som noen som dasket meg i bakhodet fordi jeg hadde vært en idiot. Så klart bryllup er for bruden. Alt er jo lagt opp til det - ingen får se henne før hun kommer, alt starter når hun stiger inn i rommet til høytidelig musikk, eventuelt arm i arm med en far, og alle talene handler egentlig om henne.

Selv har jeg tenkt på bryllup som en stor fest. Når kjæresten har virket mindre interessert i tanken på en fin sommerdag i kjærlighetens tegn med venner og familie, har jeg tenkt irritert at jammen, dette kan jo bli vår dag, vi inviterer alle vi liker og får dem til å feire oss. Det trenger ikke å være noen big deal, slapp av, liksom.

Denne ideen av bryllup plasserer selvsagt også meg selv i sentrum av begivenhetene, men i det minste med en annen.

Det hører kanskje med til historien at nesten alle bryllup jeg har vært i har vært til venninner, dermed har min oppmerksomhet også vært rettet mot dem, og i all min stolte myrsnipethet har jeg ikke engang merket at oppmerksomheten var skjevfordelt.

Det er kanskje ikke så rart at det i gamle dager (eller det USA vi kjenner fra fiksjonen) var den største dagen i livet til alle jenter. Før bryllupet er du barn, etter - en bortgjemt kone. Men i dag, kjære, i dag er du den vakreste og alle til stede bryr seg om deg.

Jeg har alltid syntes menns mer generelle bindingsangst har vært barnslig, et tegn på at de ikke er klare for voksenlivet. Men denne nyvunne innsikten unnskylder dem for den lett manglende entusiasmen. De skal altså først fri og så tilbringe en hel dag som sidevogn til et Askepott-gresskar og attpåtil være en del av hyllesten.

«Hva skriver du om?» spør kjæresten. Bryllup! sier jeg. «Handler det om meg?» spør han.

Nei. Dette handler om meg, selvsagt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.