POPULÆR UTLEIE: Publikum ankommer konserten til Kraftwerk i Den Norske Opera & Ballett i Oslo torsdag i forrige uke. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
POPULÆR UTLEIE: Publikum ankommer konserten til Kraftwerk i Den Norske Opera & Ballett i Oslo torsdag i forrige uke. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Brudepar leide Operaen for ukjent sum. Riksrevisjonen forteller gladelig hva de betalte

- Dette gjør saken enda merkeligere.

(Dagbladet): Det har blitt heftig debatt om utleie av norske offentlige bygg etter at Den Norske Opera og Ballett i juli stengte dørene for publikum, og leide ut lokaler til en privat bryllupsfest.

Kun brudeparet og deres venner hadde tilgang til bygget og taket fra kl. 7 den 2. juli til kl. 5 den 3. juli.

Nekter å oppgi leiesum

Operaledelsen har siden nektet å oppgi summen paret måtte ut med for å gi hverandre sitt ja ved et av Norges viktigste signalbygg.

De fikk seinere støtte til hemmeligholdet av Kulturdepartementet.

Begrunnelsen som legges til grunn er at «offentliggjøring av kontraktsummen vil medføre fare for at forhandlingsposisjonen til Den Norske Opera og Ballett vil bli svekket i fremtidige forhandlinger om utleie av Den Norske Opera og Ballets lokaler».

Dagbladet har vært i kontakt med flere aktører som har leid lokaler ved Operaen. Ansvarlig arrangør Mark Vaughan hos Friction AS, som nylig leide operaen for åtte konserter med tyske Kraftwerk, vil ikke oppgi prisen de måtte betale for leie.

- Enda mer merkelig

Riksrevisjonen har imidlertid en annen praksis. De arrangerte sitt 200-årsjubileum ved Operaen tidligere i sommer, og opplyser nå om hva de betalte for fem timers leie til festen.

- I forbindelse med vårt 200-årsjubileum, leide Riksrevisjonen hovedscenen og foajeen i Operaen 17. juni. Prisen for leie av lokalene inkludert service og teknikk fra Operaen kom på 340 506 kroner, skriver seniorrådgiver ved Riksrevisjonen, Susanne Berg-Hansen, i en epost til Dagbladet.

Offentlighetsekspert Gunnar Bodahl-Johansen har tidligere protestert mot hemmeligholdet av utleieprisene ved Operaen, og har trukket fram at den manglende offentliggjøringen fører til spekulasjoner om at noen får særbehandling.

Han mener saken nå forverres.

- Dette gjør saken enda mer merkelig. Når vi får vite hva Operaen krever av Riksrevisjonen, blir det enda rarere at de ikke offentliggjør kontrakter med andre leietagere. Det må være åpenhet rundt dette, sier Bodahl-Johansen bestemt.

- Jeg forstår ikke begrunnelsen i konkurransesituasjonen. Det betyr at Operaen tar ulike priser fra ulike aktører, uten at det offentlige vet ikke hvilke premisser som ligger til grunn for at noen får det billigere enn andre. Det er helt uforståelig, det offentlige må kunne kontrollere utleien ved et offentlig betalt bygg, tordner han.

Snur ikke i saken

I 2014 var Operaens driftsresultat på minus 14 millioner kroner, mens regnskapet for i fjor viser et underskudd på 67 millioner kroner.

Operaledelsen har tidligere vært åpne på at de leide ut til privat bryllup for å tjene inn ekstra penger.

Kenneth Fredstie, markeds- og kommunikasjonsdirektør ved Operaen, svarer ikke direkte på kritikken fra Gunnar Bodahl-Johansen, men skriver i en mail til Dagbladet:

- Prisen for Riksrevisjonens jubileumsmarkering er basert på dette konkrete prosjektet, og er ikke nødvendigvis sammenlignbart for andre utleieprosjekter. Det er også noe av bakgrunnen til at vi ikke ønsker å gi innsyn i kontraktsbeløp, fordi det vil kunne oppleves som en gitt pris for eventuell leie av Operaen i framtida.

Han sier det er opp til leietakere hvordan de vurderer spørsmål om offentlighet, og legger til:

- De fleste av Operaens utleieprosjekter er skreddersydde, med ulikt innhold og omfang, og er basert på forhandlinger og dialog. Riksrevisjonens jubileumsmarkering i Operaen hadde et betydelig mindre omfang enn utleien til Off Piste AS i forbindelse med bryllupet 2/7.