DEBATT

Debatt: Kommunereformen

Bruk av tvang provoserer fram ytterligere motstand i Kommune-Norge

Taperne er de som ikke har hatt «sin» hjemlige stortingsrepresentant i forhandlingsdelegasjonen.

FIKK KAKE: Ordførerne Alfred Bjørlo (t.h.) fra Eid og Stein Robert Osdal fra Selje smilte bredt da sammenslåingen av de to kommunene ble feiret med kake hos kommunalminister Jan Tore Sanner i slutten av januar. Men ikke alle vil være med på kakefesten. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FIKK KAKE: Ordførerne Alfred Bjørlo (t.h.) fra Eid og Stein Robert Osdal fra Selje smilte bredt da sammenslåingen av de to kommunene ble feiret med kake hos kommunalminister Jan Tore Sanner i slutten av januar. Men ikke alle vil være med på kakefesten. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det kler Dagbladet usedvanlig dårlig å bruke overskriften «Nødvendig med tvang» i lederartikkelen 25. februar. For oss som har fulgt Dagbladet fra oppgjøret med tvangsbruk i institusjoner på 1970-tallet, til dagens motstand mot tvangsreturer, signaliserer språkbruken at avisa nå vingler når det gjelder aksept av maktbruk.

Kommuners vilje og vedtak, i et spørsmål der de endatil har Stortingets 1995-vedtak om frivillighet i ryggen, ses på som noe som et sittende stortingsflertall vilkårlig kan overprøve. Vilkårlig? Ja, for det er indikasjoner på at utvelgelsen av de 13 kommunene som skal utsettes for tvangssammenslåing har skjedd etter hemmelige dragkamper der ikke bare lokaldemokratiet, men også faglige hensyn har kommet i bakgrunnen. Taperne er de som ikke har hatt «sin» hjemlige stortingsrepresentant i forhandlingsdelegasjonen.

At regjeringa gjennom å bruke tvang på denne måten oppnår å provosere fram ytterligere motstand i Kommune-Norge – utover den motstanden som allerede er skapt gjennom å endre de økonomiske spillereglene underveis og å misbruke fylkesmannsembetene i en rent politisk kampanje – er nesten vanskelig å forstå. Men Dagbladets redaksjonelle linje er å støtte opp om dette med argumenter av typen «det trengs», «helt nødvendig» osv. – understøttet av en formulering om at motstanderne «mener», der de har solid forskningsmessig grunnlag for å hevde at små kommuner gjør en (minst) like god jobb som store når det gjelder så godt som alle viktige tjenester til innbyggerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer