GONORE: 118 menn tok med seg gonore hjem fra utlandet i fjor, hvorav 48 fra Thailand. Filippinene og Spania er også land der gonore ser ut til å være en relativt vanlig del av bagasjen hjem, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix
GONORE: 118 menn tok med seg gonore hjem fra utlandet i fjor, hvorav 48 fra Thailand. Filippinene og Spania er også land der gonore ser ut til å være en relativt vanlig del av bagasjen hjem, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpixVis mer

Seksuelt overførte infeksjoner i bagasjen:

Bruk kondom – ikke antibiotika – i sommer

Feriesex med bitter ettersmak.

Meninger

Det er mange grunner til å rope varsko om ubeskyttet feriesex. Spesielt mannlige turister til asiatiske land bør være aktsomme. Hvert år smittes nemlig ca. 20 heteroseksuelle menn med hiv på ferie i Asia, halvparten i Thailand. Noen få av dem smitter sin norske partner etter hjemkomst.

Folkehelseinstituttets statistikk viser også at 118 menn tok med seg gonore hjem fra utlandet i fjor, hvorav 48 fra Thailand. Filippinene og Spania er også land der gonore ser ut til å være en relativt vanlig del av bagasjen hjem (hhv. 15 og 7 tilfeller). Norske kvinner er heller ikke forskånet – i 2017 fikk 50 norske kvinner gonore på reiser rundt omkring i verden.

Til forskjell fra hiv, kan man bli kvitt sin gonore ved hjelp av antibiotika – enn så lenge, for gonokokkbakteriene viser seg nå resistent mot flere typer antibiotika. Situasjonen er nå så bekymringsfull at kampen mot de multiresistente gonokokkbakteriene er satt på dagsorden av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Det er mange grunner til at kampen mot antibiotikaresistens er vanskelig å utkjempe i mange av de landene som nordmenn besøker som turister. For det første er forekomsten av seksuelt overførte infeksjoner høy (og testing og diagnostisering lav). For det andre har det lenge vært kjent at sexarbeidere i utlandet selvmedisinerer seg, og til dels også bruker antibiotika «forebyggende». Det setter den som kjøper sex i en ekstra risiko for å bli smittet med multiresistente bakterier.

Kjøp av en antibiotikakur over disk for egenbehandling dagen derpå vil da med stor sannsynlighet ikke virke. Den kan likevel dempe symptomene slik at den som er smittet ikke oppsøker fastlegen etter hjemkomst. Derved kan de multiresistente bakteriene overføres videre til partnere hjemme i Norge. Risikoen for hivsmitte blir dessuten ikke eliminert med antibiotika.

Har man hatt ubeskyttet sex og dermed vært i risiko for smitte, er det svært viktig å få tatt en grundig sjekk hos lege snarest mulig etter hjemkomst. En enkel urinprøve kan enkelt avdekke både klamydia og gonore, og en blodprøve kan påvise hiv og syfilis.

Ved påvist gonore er det viktig at legen tar en dyrkningsprøve for å kunne vurdere hvilke type antibiotika som er virksom. Blodprøvetaking for å utelukke hiv- og syfilissmitte må også gjentas tre måneder etter mulig smittetidspunkt. Det betyr at ubehagelige ferieminner ikke alltid kan gå i glemmeboken med det samme.

Det enkleste er kondom! Gratis kondomer kan bestilles på hjemmesiden til Helsedirektoratet og er et godt tilbehør i toalettmappen.

Antibiotika i reiseapoteket er derimot noe som bare skaper trøbbel. Bakterieinfeksjoner skal behandles med riktig antibiotika og det kan bare skje etter legeundersøkelse og prøvetaking.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.