Bruk penga før de forsvinner

Den mentale hverdagen om økonomi, kontofon, Red Bull og psykologi.

Til bekymring for fattig og for rik. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Til bekymring for fattig og for rik. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Meninger

Penger er faktisk litt viktig. Antimaterialismen kan ta seg en bolle. Noen av de første skriftene vi har funnet er kileskrift om hvem som skylder hvem hva. Å kunne tenke på at noe har en verdi og at den verdien kan settes tall på er en kjerneevne i menneskelig omgang.

Da er det nesten litt rart hvor dårlig vi er med penger. Det kommer stadig nyheter om bekymring for gjeldsgrad, antall konkurser etc. Luksusfellen på TV ville aldri blitt så populært om vi ikke mistenkte at vi ikke hadde peiling. Det er så herlig å se programmer som gjør at vi har stålkontroll i sammenlikning.

En av grunnene kan være at menneskehjernen ikke er særlig flink med tall. Særlig ikke store tall. Fotballspilleren Messi tjener visstnok 221 millioner i året for å spille i Barcelona. Men hvor mye er egentlig det? Hva kan vi kjøpe for det i forhold til for eksempel 100 millioner årlig? Om vi sier han tjener 430 kroner minuttet derimot ...

Vi er egentlig i det store og hele dårlige til å gange opp. 60 kroner i kantina daglig er jo ingenting. Bortsett fra at det er nesten tretten tusen i året. Og, det er helt forferdelig å tenke på.

Så forferdelig faktisk, at vi ikke liker det. Økonomiekspertenes råd om å starte med å få oversikt er en helt vill oppgave.

Nesten hver lille syndige ting du gjør i livet vises i regnskapet. Tar du litt for ofte taxi i stedet for trikk?

En Red Bull hver dag på Narvesen? Regnskapet har det svart på hvitt. Skamfullt. Ikke rart man får konvoluttskrekk. Eller den digitale versjonen: å nekte å logge seg inn på nettbanken søndag morgen.

Noen nettbankers innføring av en oversiktside er et fantastisk økonomipsykologisk tiltak som bærer kundene over dørstokkmila.

Neste måned får de fleste av oss litt bedre råd også. Statens tvangssparing skal betales tilbake. Her kan vi betale på gjeld eller sette av litt til strømregningene utover. Men det gjør vi ikke. Det er deprimerende å tenke på at bonusen renner ut i sanden. Fort. Bruk penga nå. Før de forsvinner.

Penger er livet. Penger er skam. Vi burde kanskje anerkjenne at hjernen trenger litt hjelp til å takle dem.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.