Bruk vettet bruk nettet

LENE MARLIN

s plateselskap EMI/Virgin er på krigsstien. De som la ut hennes andre album - «Another Day» - ulovlig på Internett, skal tas. Fredag kunne Dagbladet og VG avsløre at hele plata var å finne på Internett. På relativt kort tid kunne hele cd-en lastes ned i mp3-format med overraskende god lydkvalitet. Plateselskapet satte dataspesialister på jobben, og fredag ble serveren med Lene Marlins musikk funnet. Den ligger i Oslo og driftes av ErgoGroup - et IT-selskap eid av Posten.

DEN INTERNASJONALE

platebransjeorganisasjonen IFPI i Norge ble koblet inn og oppsøkte ErgoGroup. IT-selskapets server, en utleiemaskin - et såkalt webhotell - ble stengt umiddelbart. Saken ble anmeldt til politiet av både ErgoGroup og EMI/Virgin. ErgoGroup beklager på det sterkeste det inntrufne, mens plateselskapet har engasjert datasporhunder og advokater. Den eller de som står bak dette, kan regne med et erstatningskrav i millionklassen, hvis de blir funnet. ErgoGroup skal heller ikke føle seg sikre.

MEN SKADEN ER

allerede skjedd. Mange over hele verden rakk å laste ned Lene Marlin-plata før serveren ble stengt. Resultatet er at «Another Day» er å finne på andre servere til gratis nedlasting. Hovedkontoret til EMI i London roste den norske avdelingen, som avslørte Lene Marlin -serveren . Det ble også påvist ulovlige servere i London, Paris og Canada. Disse er nå stengt. Men gleden kan vise seg å være kortvarig, for å slåss mot tidevann og vindmøller har vist seg ganske vanskelig.

INTERNETT

renner over av musikk, mye er lovlig - enda mer ulovlig. Plateselskaper selger en vare som lett lar seg flyte gjennom verdensveven, i motsetning til hardware som klær, biler og møbler. Den du ikke kan vinne over, bør du samarbeide med, heter det. Hvis platebransjen i større grad arbeider for å finne løsninger for distribusjon, musikkabonnement, osv. på nettet, er mye vunnet. For det handler ikke bare om penger til grådige multinasjonale giganter, men levebrødet til artister - store som små. Det handler om å bruke nettet og vettet.