Bruker 12-åring som sexobjekt

Vibeke Løkkeberg og kunstnerdatteren Marie Kristiansen provoserer bevisst for å nå fram.

Drøye scener: I musikkvideoen er tolvåringen satt i settinger vi er vant til å se store, kommersielle popstjerner i. Foto: Youtube
Drøye scener: I musikkvideoen er tolvåringen satt i settinger vi er vant til å se store, kommersielle popstjerner i. Foto: YoutubeVis mer

I den nye musikkvideoen til bandet S.C.U.M. åler en 12 år gammel jente med leopardtrikot seg mot kamera, drar sakte på seg knestrømper og påfører leppestift over tannreguleringen.

En gjennomsiktig topp, en bikini og et korsett er blant antrekkene barnet har på seg i filmen.

- Jeg hadde bare tre og et halvt minutt til rådighet. For at folk skal stille seg spørsmålet om dette er en vanlig musikkvideo eller noe mer, måtte ytterpunkter til, sier kunstner og fotograf Marie Kristiansen til Dagbladet. Det var nettmagasinet Side 2 som først omtalte saken.

Samfunnskommentar Ifølge Kristiansen er tanken bak videoen at jenta poserer og kler seg som forbildene sine.

Kunstneren tok utgangspunkt i store, kommersielle musikkvideoer, og satte 12-åringen i samme setting.

- Underteksten i filmen handler om hvordan barna påvirkes av at dagens idoler stadig blir mer sexy. Jeg har sett en slags «bimbofiksering» fra veldig unge jenter — bare se hvordan de avbilder seg selv på Facebook, sier hun.

Musikkvideoen kommer i kjølvannet av Tone Damlis nye musikkvideo og debatten rundt kjendiskvinner som kler av seg.

- Jeg er mer interessert i hvorfor en slik video må til for å selge plater enn å gi personlig kritikk til Tone, sier Kristiansen.

- Hadde jeg hatt regien på videoen hennes hadde jeg fokusert mindre på venstre rumpeballe og heller lagt vekt på at hun er en sterk og vakker kvinne.

- Provokasjon må til Filmskaper Vibeke Løkkeberg, mora til Kristiansen, er heller ikke fremmed for å provosere, og har tidligere fått kritikk for blant annet 22. juli-prosjektet og dokumentarfilmen «Gazas tårer».

Kontroversielt: - Underteksten i filmen handler om hvordan barna påvirkes av at dagens idoler stadig blir mer sexy, sier Kristiansen. Foto: Youtube
Kontroversielt: - Underteksten i filmen handler om hvordan barna påvirkes av at dagens idoler stadig blir mer sexy, sier Kristiansen. Foto: Youtube Vis mer

- Musikkvideoen er veldig kontroversiell, men det er det som må til for å åpne øynene til folk, sier hun.

Løkkeberg støtter dattera og er selv også opptatt av tematikken.

- Kjønnsrolleoppbyggingen i samfunnet er farlig og fører barna rett i veggen, sier hun.

Vil forandre populærkulturen Kristiansen har flere kommersielle prosjekter bak seg. Blant annet har hun lagd motefilm for den norske designeren Fam Irvoll og musikkvideo for Marion Ravn.

Selv mener hun at hun ikke bidrar til fenomenet hun kritiserer.

- Lager jeg reklame for bikinier, prøver jeg å gjøre det på en mindre fordummende måte — jeg prøver å lage noe som er sexy fra en kvinnes perspektiv.

Mor og datter: Vibeke Løkkeberg stiller seg bak budskapet til dattera Marie Kristiansen. Foto: Nina Hansen
Mor og datter: Vibeke Løkkeberg stiller seg bak budskapet til dattera Marie Kristiansen. Foto: Nina Hansen Vis mer